Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Stijgende aardappelprijzen door regenval

De aardappeloogst is zeker in de kleigebieden door alle regen tot stilstand gekomen. De prijzen gaan hierdoor omhoog.

De aardappelprijzen zaten eind vorige week voorzichtig in de lift. Op de EEX-aardappeltermijnmarkt van Leipzig (D.) ging de notering gestaag omhoog. In de afgelopen week kwam er € 0,60 tot € 0,70 bij de prijs op naar een slot van € 16,20 per 100 kg op donderdag.

Prijsstijging Nederland

Ook in Nederland stegen de prijzen. PotatoNL noteerde in week 40 voor de tweede opeenvolgende week € 0,50 hoger. Fritesgeschikte aardappelen van de eerste categorie noteerden € 13 per 100 kg. Dat was wel fors minder dan vorig jaar rond deze tijd. Toen werd € 29 per 100 kg betaald.

De gestegen prijzen hebben vooral met de weersomstandigheden te maken. Door de regenval van de afgelopen periode kon niet overal gerooid en ingeschuurd worden. Zeker in kleigebieden staat de aardappeloogst stil, alleen op zandgebieden gebeurt nog wat. Als gevolg hiervan is het aanbod kleiner en gaan de prijzen licht omhoog.

30% aardappeloogst binnen

Verwerkers schatten dat op dit moment zo’n 30% van de aardappeloogst binnen is. Zij zien qua opbrengsten nog altijd grote verschillen, maar gemiddeld genomen is het niet veel minder dan het 5-jarig gemiddelde. De kwaliteit lijkt daarbij relatief goed. De onderwatergewichten zijn prima. Rot is wel een aandachtspunt als het regenachtige weer doorzet.

Tegenvallende oogstopbrengsten

Voor Nederlandse aardappelexporteurs is de situatie dit najaar gunstiger dan een jaar geleden. In andere landen vallen de oogstopbrengsten tegen. In Wallonië en Noord-Frankrijk zijn minder aardappelen. Al langer was bekend dat de oogst in Polen, Tsjechië en Slowakije flink zal tegenvallen door de droogte van afgelopen zomer. Recent kwam daar de raming van het Duitse landbouwministerie bij. Volgens die raming worden in Duitsland dit jaar 10,4 miljoen ton aardappelen gerooid. Dat is minder dan het langjarig gemiddelde.

Prognose: lichte prijsstijging.

Laatste reacties

  • maatje 1904

    4/10 vandaag bij lidl 5 kg aardappelen voor 5 euro

  • info36

    Er staat hier en daar al water tussen de aardappels. Het is erg nat aan het worden. De vooruitzichten zijn ook niet best.

Of registreer je om te kunnen reageren.