Akkerbouw

Achtergrond

Spruitkool verkeert in stabiel vaarwater

De B-spruiten brengen 50 tot 55 cent per kilo op. Voor de fijnere A-sortering ligt het prijsniveau op 40 tot 45 cent. De huidige producties zijn normaal te noemen en verwacht wordt dat dit ook zo blijft.

Bij handelsplaatsen als ZON en The Greenery vertoont de prijs vanaf het begin van het productieseizoen al een licht dalende tendens. “De handel probeert elke week wat van de prijs af te krijgen, maar het is niet nodig om daar als producenten in mee te gaan”, schetst een teler met inzicht in de markt. “De productie is niets te hoog, dat geldt met name voor de B’s.”

Zware gewassen

Het is de komende weken niet te verwachten dat de hectareproducties ineens aan zullen trekken. Het ligt eerder voor de hand dat die op het huidige niveau blijven. De gewassen staan weliswaar royaal in het blad, maar niet met overmatig veel kilo’s. Die gewaszwaarte, waardoor er planten tegen de vlakte zijn gegaan, maakt dat de oogst meer inspanning en tijd kost. Vorige week speelde ook de regen parten, waardoor de kwetsbaarheid van het product toenam. Momenteel is de kwaliteit weer in orde.

Duitsland

De afgelopen twee weken is de prijs behoorlijk stabiel te noemen. Dat is vooral dankzij de buitenlandse vraag. Duitsland is goed aan de markt, zo valt op te maken uit recente berichtgeving door de Duitse marktinformatiedienst AMI. Ze meldde vorige week dat op de Duitse groothandelsmarkten het Nederlandse aanbod spruiten domineerde met een gemiddelde handelsprijs van € 1,45 per kilo. AMI tekende daarbij wel aan dat deze prijsstelling 6 tot 17% lager ligt dan in de afgelopen drie jaar. Volgens insiders zijn ook andere landen aan de markt. “Spruiten gaan overal heen waar Duitse discounters zitten.”

Prijsniveau bijft overeind

Verwacht wordt dat het huidige prijsniveau voorlopig overeind blijft: door de genoemde problemen en probleempjes met de oogst, maar ook omdat akkerbouwers met spruitkool met de pluk nog niet altijd vol gas willen en of kunnen geven zo lang de aardappeloogst aan de orde is.

Winkelschap

AH pakt deze week in verschillende kranten paginabreed uit met spruiten, met de in vette letters afgedrukte slogan: ‘met zo’n prijsje lust iedereen spruiten’. Dit ‘AH-‘prijsje’ bedraagt 1,19 per pond, ofwel 2,38 per kilo. Bij Jumbo en Plus kost een kilo spruiten € 2,40.

Verwachting: stabiel prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.