Akkerbouw

Achtergrond

Spruitenprijs zakt heel langzaam naar 60 cent

Sinds het begin van het seizoen is het prijsniveau van spruiten gezakt van 90 cent per kilo naar 60 cent per kilo. De verwachting is dat zeker voor de B-sortering de prijs zich zal stabiliseren op een vergelijkbaar niveau.

Begin september zat de prijs voor spruiten in de vrije handel rond 90 cent per kilo voor de A- en B-sortering. Dat de prijs bij een geleidelijk toenemende aanvoer geleidelijk daalt, ligt in de lijn der verwachtingen. De prijs van spruiten voldoet in de afgelopen maand aan die wet als we kijken naar de prijstrend en door de bescheiden prijspieken heen kijken. Eind vorige week zakte de prijs van de B-sortering op ZON fruit & vegetables, een bescheiden speler in de spruitenmarkt, voor het eerst dit seizoen onder de 60 cent per kilo. Volgens een insider sluiten de genoemde prijsniveaus bij ZON aan bij de prijzen die momenteel verder in de vrije handel worden betaald.

Grilliger prijsverloop

Bij de fijnere A-sortering is het prijsverloop wat grilliger. Hier zien we een geleidelijke daling van 90 cent begin september naar 53 cent op 12 september. Dan gaat de lijn bij ZON opwaarts richting 74 cent op 16 september en weer neerwaarts richting 59 cent op 19 september. Op 23 en 24 september wordt 84 cent aangetikt en op 30 september weer 56 cent. Na een nieuwe piek op 2 oktober van 83 cent zakte de prijs daarna tot onder de 50 cent. Het prijsniveau van de A-sortering bij The Greenery ligt sinds half september onder dat van ZON.

Krapte aan B-sortering

Het grillige prijsverloop bij de A-sortering kan worden verklaard uit het feit dat de spruiten momenteel aan de fijne kant zijn. Daardoor zijn er naar inschatting iets te veel A-spruiten op de markt. Bij acties van supermarkten lopen de prijzen dan op en daarna zakken ze weer weg. Omdat de spruiten aan de fijne kant zijn, is er krapte aan de B-sortering. Hoewel de aanvoer in de komende periode zal toenemen, omdat er meer telers op de markt komen, is zeker voor de korte termijn toch de verwachting dat de prijs van de B-sortering op zijn minst stabiel zal blijven.

Prognose: Stabilisering prijs B-spruiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.