Akkerbouw

Achtergrond

Sojamarkt staat in de wachtstand

Chinese overheidsfunctionarissen voelen er steeds minder voor een breed handelsakkoord af te sluiten met de Verenigde Staten.

Ze willen het industrieel beleid en overheidssubsidies (voor de VS een zwaar pijnpunt) buiten de discussie houden, meldt het financieel-economisch persbureau Bloomberg. Daarmee wordt in feite een herstel van de Amerikaanse export van agrarische producten naar China op de lange baan geschoven. In het afgelopen jaar is de Amerikaanse voorraad sojabonen almaar gegroeid. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemers komt deze aan het eind van het seizoen uit op 24,8 miljoen ton. Dat is ruim het dubbele van de eindvoorraad van het voorgaande seizoen.

Tamme handel

Recente aankopen van Amerikaanse soja door Chinese bedrijven hebben prijzen weliswaar wat doen opveren. De handel is niettemin tam, in afwachting van de komende Wasde-rapportage van het Amerikaanse ministerie van landbouw, over vraag en aanbod op de wereldmarkt en uiteraard de prognose voor de Amerikaanse soja-oogst. Die zal zonder meer kleiner zijn dan vorig jaar.

Onzekere ontwikkelingen

In Brazilië hebben de sojatelers in september de handel even laten liggen, zowel wat betreft directe leveringen als transacties rond de komende oogst. Dit vanwege enerzijds de genoemde onzekere ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog als het moeizaam verlopen van het inzaaien van het nieuwe gewas. Het is er te droog. Inkopers zijn er wel actief op de termijnmarkt, meldt Cepea, het economisch onderzoekscentrum van de universiteit van Sao Paolo.

Prognose: sojaprijs stabiliseert

Meer informatie over de prijzen van suiker vind je in Boerderij Marktprijzen

Termijnmarkt sojabonen
Termijnmarkt koolzaad

Of registreer je om te kunnen reageren.