Akkerbouw

Achtergrond

Prima seizoen eindigt met veel bloemkool

Het Nederlandse en Duitse bloemkoolseizoen nadert zijn einde. Dat gaat gepaard met een groeiende aanvoer en zakkende prijzen.

Pieken en dalen in de aanvoer van bloemkool is van ieder seizoen, maar dit jaar was het door de naweeën van drie hittegolven wel heel extreem. Dat is ook duidelijke terug te zien in de prijsvorming, vijf tot zes weken na een hittegolf neemt de aanvoer flink af en zien we de prijzen oplopen tot soms ongekende hoogte.

Nu het einde van het seizoen in zicht komt, is weer sprake van het omgekeerde effect. De naweeën van de laatste hittegolf zijn achter de rug en de aanvoer neemt sinds eind september weer toe. Het gevolg is dat, eerder dan vorig jaar, het prijsniveau naar beneden gaat.

Nederlands en Belgisch prijsniveau

In Nederland en België zien we in de vrije handel op 20 september een omslagpunt in de prijsvorming ontstaan. In de zeven tot tien dagen daarvoor lag het prijsniveau ruim boven € 1 per stuk, komende van een veel lager niveau in de laatste week van augustus en de eerste van september. Sinds 20 september zien we een dalende prijstrend die deze week verder doorzet. In Nederland zakte het prijsniveau naar rond 30 cent woensdag 16 oktober en 24 cent donderdag 17 oktober voor sortering X6. In België noteerde REO Veiling woensdag 40 cent en BelOrta 29 cent.

Duitse groothandelsprijzen

Werd in Duitsland op de groothandelsmarkten in week 39 nog een gemiddelde prijs van € 1,70 gehaald, in week 40 is die gezakt naar € 1,12. Volgens cijfers van het Duitse marktbureau AMI lag het prijsniveau vorig jaar in week 41 nog op gemiddeld € 1,70 en zakte toen pas in de twee weken daarna geleidelijk naar 94 cent.

AMI verwacht tot het einde van het seizoen voldoende bloemkool en ziet met het zakken van het prijsniveau de vraag naar bloemkool toenemen. Ten aanzien van de prijzen is de verwachting dat die zich tot het einde van het Duitse seizoen op het huidige niveau zullen handhaven.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.