Akkerbouw

Achtergrond

Preiprijzen stabiliseren rond 60 cent

Sinds half oktober vertonen de preiprijzen weer een opgaande lijn.

Het houdt qua prijsvorming nog steeds niet over, maar sinds half oktober valt in ieder geval weer een opwaartse lijn te bespeuren. Echt wezenlijke veranderingen worden voor de komende weken niet verwacht.

Acties met prei

Deze week loopt er in Nederland een aantal acties met prei bij de retail. Dat verklaart de opwaartse trend in de prijsvorming eind vorige en begin deze week. In de loop van de week stabiliseerde het prijsniveau zich voor de belangrijkste sortering Lang Wit rond 60 cent per kilo.

Het lijkt voor de hand liggend dat dit prijsniveau zich zal handhaven. Aan de aanvoerkant verandert er in Nederland ook niet veel, preitelers zijn bij met hun oogstschema en de productie zit op een normaal niveau.

REO Veiling

Half oktober vertoonde de prijsvorming bij REO Veiling voor de sortering FLMW met 35 cent per kilo een dip. Sindsdien gaat het wat beter, met een prijs van 61 cent eind vorige week en 66 cent begin deze week. Al ruim 2 maanden zit het prijsniveau tussen 40 en 60 cent, nu gaat het licht omhoog.

Het prijsniveau blijft beduidend minder dan vorig jaar in diezelfde periode, maar is beter dan in 2017. Toen zaten de prijzen tussen 25 en 40 cent en was 60 cent een sporadische uitschieter.

Nederlandse veilingen

Sinds 21 oktober zitten de prijzen bij ZON fruit & vegetables ook in een opgaande lijn. Werd op 21 oktober nog 24 cent geklokt voor de sortering Lang Wit, op 28 oktober was dat 58 cent. Bij The Greenery zit de prijs begin deze week op 42 cent, na het dieptepunt op 21 oktober van 17 cent. In de loop van de week liep ook hier het prijsniveau op naar zo’n 60 cent.

Wisselende stand

De stand van de prei in Vlaanderen is momenteel wisselend. De meeste percelen zitten aan een normale productie, maar een aantal percelen blijft duidelijk achter als gevolg van de eerdere droogte. Pas sinds de eerste neerslag rond 20 september is er op deze percelen groei in het gewas gekomen.

Aangezien voor veel Vlaamse telers de oogst van bloemkool voor de industrie momenteel voor de deur staat en deze naar verwachting meerdere oogstbeurten zal vragen, staat de oogst van prei bij deze telers op een laag pitje. Daardoor zal de Belgische aanvoer dalen en dat maakt het aannemelijk dat de prijzen zich in ieder geval op het huidige niveau kunnen handhaven.

Prognose: Minder Belgische prei, gelijkblijvend prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.