Akkerbouw

Achtergrond

Lastige rooiomstandigheden stuwen aardappelprijzen

Het rooiwerk gaat moeizaam en er zijn er zorgen over hoe de aardappelen zich in de bewaring houden. Goed drogen en beluchten zijn belangrijk.

Zorgen over mindere opbrengsten dan eerder werd gedacht blijkt ook uit de toename van transacties en volumes aardappelen die deze week zijn gedaan. De industrie heeft aardappelen nodig. Maar veel vrije handel is er niet. Er worden veelal meeleveraardappelen gemeld.

PotatoNL verhoogde eerder deze week de notering voor frites. Voor Fontanes daalde de bovenkant van de notering iets, maar de onderkant steeg harder; met € 1. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) startte de fritesnotering met € 12 tot € 15 per 100 kilo. Het Belgische Belgapom houdt deze week de verschillende noteringen voor fritesgeschikte aardappelen gelijk op € 12,50 per 100 kilo.

De stemming is stabiel voor Bintje en Fontane bij een evenwichtige markt. Voor Challenger is de stemming rustig bij een groter aanbod dan vraag of gelijke vraag. De Duitse aardappelprijzen stijgen deze week ook. Reka Rheinland verhoogt de noteringen voor Fontane en Challenger met € 0,50 naar € 12,50 tot € 13 per 100 kilo. Voor Innovator wordt € 1 hoger genoteerd op € 14 tot € 14,50.

Termijnmarkt naar € 18

Ook de notering voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig zoekt de grens naar boven op en tikte 25 oktober € 18,20 per 100 kilo aan. Sinds eind juli heeft de notering niet meer boven € 18 gestaan. Het aantal verhandelde contracten per dag is deze week ook behoorlijk toegenomen met gemiddeld zo’n 160 contracten per dag. Dat geeft een indicatie van de spanning op de termijnmarkt.

Droog weer nodig

Er is veel nattigheid waardoor lang niet alle telers kunnen rooien. De vraag komt naar boven of de verwachte gemiddelde opbrengsten wel worden gehaald. Sommige percelen zijn namelijk (nog) te nat om te rooien of delen, zoals kopakkers, worden overgeslagen. Daarbij zijn sommige telers afhankelijk van loonwerkers en moeten ze wachten tot ze aan de beurt zijn. Hier en daar zorgt een regenbui ervoor dat de rooiwerkzaamheden moeten worden stilgelegd. Meerdere dagen droog weer is nodig om de moeilijkere gronden op te kunnen.

Prognose: stabiel tot opwaartse prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.