Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Houten aankleding isoleert deze nieuwe bewaarschuur

Akkerbouwer Gaston Backbier bouwde een nieuwe bewaarschuur. Bij het ontwerp werd terdege rekening gehouden met het heuvellandschap en de duizend jaar oude boerderij.

Vanuit Hulsberg voert door het Limburgse glooiende heuvellandschap een doodlopende weg naar hoeve Wissengracht. Vanaf de top van de veldweg valt het oog op een monumentale carréboerderij, waaraan duidelijk te zien is dat deze door de eeuwen heen steeds is uitgebreid. Links ervan staat een nieuwe aardappel- en uienbewaarschuur. Door haar vorm, diepte en opvallende houtafwerking valt deze niet op tussen de heuvellandakkers.

Lees verder onder de foto‘s

Foto's: Guus Queisen
Foto's: Guus Queisen

“We bevinden ons hier in het oudste deel van de boerderij. Dit is circa duizend jaar oud”, zegt Gaston Backbier terwijl hij koffie inschenkt. In het oudste deel bevindt zich deels het woongedeelte. De voormalige stallen en schuur zijn gebouwd tussen 1600 en 1800. Jarenlang diende de schuur als bewaarplaats voor maximaal 800 ton aardappelen. “Zowel qua opslag als logistiek heeft deze oude schuur de nodige beperkingen”, stelt Backbier. Zo is het plafond van de schuur te laag. “Boven de aardappelen bleef er te weinig ruimte over.”

Verder waren de ventilatiemogelijkheden zeer beperkt. Dit zorgde voor een slecht bewaarklimaat, wat de houdbaarheid van de aardappelen niet ten goede kwam. “Ik moest de aardappelen steeds uiterlijk eind maart uitschuren, terwijl ik ze het liefst bewaar tot eind juni”, aldus Backbier. Hij teelt de aardappelen geheel vrij.

Bedrijfsgegevens

Gaston Backbier (46) heeft een akkerbouwbedrijf in het Zuid-Limburgse Hulsberg.

Houten aankleding isoleert deze nieuwe bewaarschuur
  • 86 ha akkergrond
  • 36 ha Fontane aardappelen
  • 17 ha suikerbieten
  • 15 ha Irina brouwgerst voor de Gulpener bierbrouwerij
  • 18 ha wintertarwe
  • 20-38 afslibbaarheid van de lössgrond
  • 3 opslagcellen in nieuwe bewaarschuur
  • 2.850 ton totale opslagcapaciteit nieuwe bewaarschuur

Toekomstperspectief voor hoofdteelt verbeteren

Om het toekomstperspectief voor zijn hoofdteelt te verbeteren moest er een nieuwe schuur komen. Niet alleen om later te kunnen leveren, maar ook omdat afnemers steeds hogere eisen stellen aan het geteelde product. Uiteindelijk duurde het tien jaar voordat hij zijn wens kon realiseren. Eerst verwierf Backbier het eigendom van de pachthoeve en circa 5 hectare van de omliggende percelen.

Vanaf dat moment ging het bouwproces redelijk snel. De gemeente deed niet moeilijk over de komst van een schuur met een opslagcapaciteit van 2.850 ton naast de historische hoeve midden in het heuvellandschap. Als eis stelde de gemeente wel dat de nieuwe bewaarschuur naast de hoeve moest worden gebouwd en optisch in het landschap moest opgaan. “Met die voorwaarden kon ik best leven. Ik wilde bovendien de schuur naast de boerderij.”


  • De gemeente deed niet moeilijk over bouw van de schuur met een opslagcapaciteit van 2.850 ton naast de historische hoeve.

    De gemeente deed niet moeilijk over bouw van de schuur met een opslagcapaciteit van 2.850 ton naast de historische hoeve.

  • Om de schuur te laten opgaan in het heuvellandschap is, exclusief de kelder, liefst zes meter afgegraven. Dit hoogteverschil is vooraan de schuur duidelijk te zien.

    Om de schuur te laten opgaan in het heuvellandschap is, exclusief de kelder, liefst zes meter afgegraven. Dit hoogteverschil is vooraan de schuur duidelijk te zien.

  • Een beeldje van de Heilige Maria moet de schuur beschermen tegen onheil.

    Een beeldje van de Heilige Maria moet de schuur beschermen tegen onheil.

Schuur laten opgaan in landschap

Om de schuur in het landschap te laten opgaan moest het perceel tot 6 meter diepte worden uitgegraven. Optisch is de schuur helemaal aangekleed met hout dat zowel in horizontale als verticale richting op de schuur is bevestigd. “Voor de aankleding moest ik de houtsoort Douglas gebruiken.” Douglas is een naaldhoutsoort dat van nature over een hoge duurzaamheid beschikt. Het is daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd vuren. “Het hier gebruikte hout komt uit de Duitse Eifel.”

Capaciteit

De schuur is duidelijk gebouwd met het oog op de toekomst. De bewaarschuur bevat drie cellen met elk een capaciteit van 950 ton. Twee cellen zijn in gebruik voor de opslag van de 36 hectare Fontane aardappelen. De middelste cel is bestemd voor uien. Boven de uien en aardappelen is 5,5 meter ruimte. Vanwege privéomstandigheden heeft Backbier deze teelt even geparkeerd. Deze cel verhuurt hij aan een akkerbouwer voor de bewaring van uien.

De bewaarschuur bestaat uit drie cellen met elk een capaciteit van 950 ton.
De bewaarschuur bestaat uit drie cellen met elk een capaciteit van 950 ton.

Bouw

De schuur meet 50 bij 25 meter en met de overstekende kap 31 meter. Door met de vorm en het houtwerk te spelen lijkt de schuur op afstand echter kleiner.

Zowel de binnen als buitenwanden zijn geprefabriceerde drukvaste, geïsoleerde betonwanden. In deze wanden is een isolatielaag verankerd. Het is een systeem zonder koudebruggen door het gebruik van glasvezel versterkte ankers. De prefabventilatieroosters met dwarsgleuven zijn van Altez, die ook de hele bouw voor zijn rekening nam.

Om de schuur in de omgeving te laten opgaan is ze zowel horizontaal als verticaal aangekleed met Douglas hout.
Om de schuur in de omgeving te laten opgaan is ze zowel horizontaal als verticaal aangekleed met Douglas hout.

Backbier koos voor het Tolsma-ventilatiesysteem. De twee aardappelcellen beschikken elk over zes 2,2 kW energiezuinige EC-ventilatoren en de uiencel over negen van deze ventilatoren. Deze zorgen voor minimaal 20% lager stroomverbruik. Bij de twee aardappelcellen zijn voorzieningen aangebracht die de ventilatorcapaciteit eventueel snel kunnen opvoeren tot negen ventilatoren.

Warmtewerend

Diverse voorzieningen zijn gericht op het zo veel mogelijk buitenhouden van de warme lucht. Zo is tussen de antracietkleurige profieldakplaten en de isolatieplaten een ruimte van circa 20 centimeter. Hier wordt de warme lucht, die ontstaat door de directe zonnestralen, opgevangen en via openingen op de 10 meter hoge nok afgevoerd.

Rondom is de schuur geheel met het hout in zowel verticale als horizontale richting bekleed. Tussen de houten bekleding en de betonnen prefabwanden zit een spouw van circa 25 centimeter. Het hout zorgt voor een extra isolerende laag.

Tussen de houtenbekleding en de betonnen wanden zit een spouw van 25 centimeter. Dit zorgt voor extra warmte-isolatie.
Tussen de houtenbekleding en de betonnen wanden zit een spouw van 25 centimeter. Dit zorgt voor extra warmte-isolatie.

De houten bekleding vangt de zonnestralen op, waardoor de zonnewarmte niet op de betonnen muren terechtkomt. “Deze voorzieningen houden de warmte buiten. Dat is ook nodig, aangezien ik de aardappelen tot eind juni wil kunnen afleveren. Afhankelijk uiteraard van de kwaliteit van de aardappelen en de marktsituatie.” De meerprijs van de houten bekleding bedraagt tussen de € 30.000 en € 40.000.

‘Het controleren van het product dient uitnodigend te zijn’

Schone kleren

Via metalen trappen zijn alle drie de afdelingen makkelijke bereikbaar en is er vanaf een breed balkon een prima overzicht over de uien en aardappelen. Een bewuste keuze voor Backbier. Ondanks alle technische voorzieningen en de mogelijkheid om vanaf zijn computer en telefoon de situatie in de schuur te kunnen volgen en bij te sturen blijft het menselijk oog en de neus belangrijk bij de controle. “Het controleren van het product dient uitnodigend te zijn. Mijn insteek is dat ik de schuur in kan zonder mijn kleren daarbij te bevuilen.”


  • Backbier koos voor een goede toegankelijkheid van zijn drie afdelingen om zo met eigen ogen en neus de kwaliteit van de aardappelen te kunnen controleren, zonder dat hij zijn kleren bevuilt.

    Backbier koos voor een goede toegankelijkheid van zijn drie afdelingen om zo met eigen ogen en neus de kwaliteit van de aardappelen te kunnen controleren, zonder dat hij zijn kleren bevuilt.

  • Het controleren van de producten dient uitnodigend te zijn en moet kunnen zonder de kleren te bevuilen.

    Het controleren van de producten dient uitnodigend te zijn en moet kunnen zonder de kleren te bevuilen.

  • Backbier controleert de ventilatie-instellingen op het scherm in de gang van de schuur. Hij kan dit ook vanachter zijn computer en op smartphone.

    Backbier controleert de ventilatie-instellingen op het scherm in de gang van de schuur. Hij kan dit ook vanachter zijn computer en op smartphone.

Laatste reacties

  • Tinus1

    Prachtig! Groot hoeft niet te botsen met het landschap en aanzicht.

  • Info@&€!?

    Netjes, heb je zelf en vele anderen tientallen jaren plezier van/aan.

  • husky

    hoe zit het met het eventueel nesten van ongedierte, tussen het dak en isolatie?

Of registreer je om te kunnen reageren.