Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen zitten in de lift

Tarwe en mais worden duurder. Met name in Noord-Amerika worden oogsten vertraagd door slecht weer. De EU en Rusland compenseren dit slechts deels.

Maaltarwe voor het eerst aflopende contract (december 2019) is begin deze week weer duurder geworden. Op de termijnmarkt in Parijs ging de notering tussen 26 en 30 september met € 4,50 omhoog, tot € 174,75 per ton. Op de graanbeurs in Groningen stegen de prijzen minder hard. De markt is er relatief rustig. Voertarwe noteert deze week € 1 hoger: € 167 per ton.

De licht stijgende tarweprijzen op de wereldmarkt zijn vooral het gevolg van forse neerslag in grote delen van de Verenigde Staten en Canada. Die regen vertraagt de oogsten en zorgt voor afnemende kwaliteit. Ook in Oekraïne (inzaai wintertarwe) en Argentinië (regen en vorst) heeft het slechte weer gevolgen.

Daar tegenover staat wel dat er meer tarwe uit Rusland zal komen. De Russische tarweoogstprognose is met 3 miljoen ton naar boven bijgesteld: 78 miljoen ton (bron: RVO.nl). In Europa is de graanoogstprognose voor 2019/2020 ook positief bijgesteld tot 312,3 miljoen; meer tarwe en gerst (3,1 miljoen ton) en minder mais (2 miljoen ton)

Voor mais geldt hetzelfde als voor tarwe. Ook hier zitten de prijzen in de lift. Op de termijnmarkt in Chicago steeg de prijs begin deze week van € 371,50 tot € 388 per ton. De prijsstijging lijkt bovendien nog niet ten einde te zijn. De gewassen staan er in de VS weliswaar iets beter voor, maar ze blijven nog altijd duidelijk achter bij het langjarig gemiddelde. En in delen van Brazilië en in Argentinië zorgt droogte voor een moeizame inzaai.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.