Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen tenderen opwaarts in een weermarkt

Vooral het weer houdt de handel in granen in zijn greep. Dat geldt voor zowel de termijnmarkten als de fysieke handel. Tarwe trekt de kar.

De prijs van tarwe is op de termijnmarkt in Chicago vorige week gestegen, voortzetting van een vaste tendens die eigenlijk begin oktober inzette. Het contract december 2019 steeg met bijna 5% in een week tijd. Mais ging met bijna 2% onderuit, na de positieve berichten wat betreft de verwachte oogst in de VS. Dat is iets waar marktdeskundigen zich nog steeds over verbazen overigens. De maisoogst verloopt in de VS helemaal niet zo goed en het verbruik voor voeders neemt toe.

De termijnmarkt in Parijs liet een stijgende tendens zien voor zowel tarwe als mais, zij het binnen kleine marges. Over een wat langere periode bezien, is de opwaartse tendens voor tarwe wat sterker dan voor mais.

Gerstprijs stijgt door naar niveau van eind juli

Ook op de fysieke markt is tarwe de graansoort met de grootste progressie wat betreft de opbrengst. De prijsindex van de International Grains Council, maatgevend voor het prijsniveau op de wereldmarkt, steeg vorige week met 2 punten. Sinds begin september is tarwe wereldwijd gemiddeld 12% duurder geworden.

Ook de gerstprijs verbetert, maar dat gaat geleidelijk. Gerst heeft weer het prijsniveau bereikt van eind juli. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt dat de tarweprijs stijgt door goede vraag in combinatie met moeizame oogst in Noord-Amerika en verwachte tegenvallers in Australië en Argentinië. De verwachting voor de Australische tarweoogst is inderdaad naar beneden bijgesteld, naar 15,5 miljoen ton, als gevolg van ernstige droogte. In Argentinië is na droogte wel weer zeer welkome regen gevallen, waardoor het gewas zich kan herstellen. Naar verwachting kan Argentinië zich weer snel op de internationale graanmarkt roeren.

Nog flink vraag naar tarwe uit Zwarte Zeegebied bij afnemend aanbod

In Frankrijk schiet de oogst van mais iets meer op. Er is in Frankrijk ongeveer een derde binnen. De opbrengsten per hectare wisselen sterk van regio tot regio, omdat in de zomer niet overal goed bevloeid kon worden. De oogst komt naar verwachting niet boven 12 miljoen ton. Dat is volgens marktbureau Agritel een teleurstellend resultaat. Ook pakken de Fransen het inzaaien van wintertarwe en -gerst voor het komende seizoen weer op. Er is vertraging geweest vanwege regen, maar de omstandigheden verbeteren.

In het Zwarte Zeegebied stijgen de prijzen volgens Agritel. Er is afnemend aanbod nu de oogsten ver zijn gevorderd. Bovendien heeft zowel Rusland als Oekraïne al veel geëxporteerd. De vraag naar tarwe uit deze regio is nog stevig.

Of registreer je om te kunnen reageren.