Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt raakt vaster gestemd

De graanprijzen zijn in Nederland en het buitenland wat aangetrokken.

De maisoogst staat voor de deur en die lijkt wat kleiner uit te pakken dan verwacht, zeker in de Verenigde Staten. Daar heeft de maisteelt tweemaal een drukkende invloed gehad van het weer. Eerst verliep het inzaaien zeer problematisch en later tijdens de groei. Het is verder goed merkbaar dat de graanwereld wacht op het donderdagavond verschijnende maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw, over vraag en aanbod op de agrarische markten.

Inkopers van graan kopen niet meer dan echt noodzakelijk

De Europese export van tarwe is tot nog toe redelijk verlopen, maar er is ook veel meer beschikbaar dan vorig seizoen. Het is in dat opzicht jammer dat Frankrijk net weer naast een belangrijke tender voor levering van tarwe aan Egypte heeft gegrepen. De Franse exporteurs hebben in feite nog wel wat in te halen. Er is wel goede hoop bij de Fransen op flinke afzet van tarwe in Marokko, dat volgens bureau Agritel een slechte tarweoogst heeft.

Al met al houden de inkopers van de veevoerfabrikanten zich rustig. Ze hadden al ingekocht en kopen wel bij, maar niet meer dan echt nodig. Daartegenover staat dat het aanbod aan tarwe en gerst in Nederland en ook Duitsland aan de krappe kant is. Het prijsniveau is nog niet hoog genoeg. Voor de telers geldt dat ze mooi droog hebben kunnen oogsten en geen haast hebben om van hun graan af te komen. Met name in Duitsland geldt dat de collecterende handel al tijdens de oogst veel heeft ingekocht tegen een hogere prijs dan nu gemaakt kan worden. Naarmate de prijzen stijgen, kan het aanbod vanuit dat kanaal toenemen.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.