Akkerbouw

Achtergrond

Beperkte oogstdruk zet Bintje-prijs op € 12,50

Het Belgische Belgapom verhoogt deze week de notering voor zowel Bintje, Fontane als Challenger met € 1,50 naar € 12,50 per 100 kilo.

Het weer zorgt ervoor dat het rooien van aardappelen niet tot lastig gaat. De beperkte oogstdruk zorgt er deels voor dat de aardappelprijzen omhoog bewegen. Voor Bintjes wordt in België nog meer betaald; € 14 per 100 kilo door schilbedrijven en kleinverpakkers. Omdat Belgapom alleen fritesgeschikte aardappelen voor de werking tot diepgevroren aardappelproducten meeneemt in de notering staat er geen € 14 op het bord.

Weinig grove Bintjes

Het aanbod Bintjes is zeer beperkt en grove Bintjes zijn al helemaal lastig te vinden. Dit omdat de knollen veelal fijn zijn gebleven. De prijsstijging ondervindt ook ondersteuning omdat telers met voldoende opslag geen aardappelen verkopen. Telers stellen zich afwachtend op. Daarnaast loopt de verwerking goed en om soepel te blijven draaien betalen fabrieken hogere prijzen voor de aardappelen, welke anders via de export weg zouden gaan. De exportvraag is namelijk goed en breed. Veel consumptieaardappelen gaan naar West-Afrikaanse landen, wat normaal is deze tijd van het jaar. Daarnaast is het opvallend voor deze periode dat meer aardappelen naar Oost-Europese landen gaan. Eigen opbrengsten vallen in Polen tegen.

Termijnmarkt omhoog

Ook op de termijnmarkt in Leipzig heeft de aardappelnotering voor het aprilcontract 2020 deze week stappen omhoog gemaakt. Op donderdag 17 oktober tikte de notering € 16,50 per 100 kilo aan en sloot daarmee ook de handelsdag af. De notering stond eind juli voor het laatst op dit prijsniveau.

België lagere opbrengsten

De hogere notering komt mede door tegenvallende opbrengsten in België. Hoewel de opbrengsten beter zijn dan vorig jaar wordt gemiddeld 8 ton per hectare aan fritesaardappelen minder van het land gehaald, blijkt uit de laatste cijfers van het Belgische aardappelinstituut PCA. Waar bij Bintjes de hectareopbrengst normaal rond 48 ton ligt is dat dit seizoen 41 ton. En voor Fontane ligt de gemiddelde hectareopbrengst rond 45 ton. Het 10-jariggemiddelde voor Fontane is 52 ton per hectare.

PotatoNL noteerde eerder deze week ook al 75 cent hoger voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) op € 11 tot € 14,50 per 100 kilo. Voor fritesgeschikt (categorie 2), verwerking buiten Nederland, Duitsland en België, wordt deze week € 1 hoger genoteerd op € 16 tot € 18 per 100 kilo.

Rooien

In zandgebieden, waaronder Limburg, is deze week wel wat gerooid, maar over het algemeen kijken telers uit naar volgende week. Als het een paar dagen droog is hoopt iedereen weer het land op te kunnen om de aardappelen binnen te halen. De oogstdruk kan dan wat op gaan lopen, vervolgens is het de vraag hoe goed de aardappelen in de bewaring blijven. Er zal behoorlijk gedroogd en geventileerd moeten worden, omdat de aardappelen behoorlijk nat zijn en het is geen droogzaam weer.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.