Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelverwerking blijft gasgeven

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie blijft goed op dreef.

In de eerste drie maanden van het seizoen (juli tot en met september) zijn 959.000 ton aardappelen verwerkt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de branchevereniging Vavi. Vergeleken met dezelfde periode tot en met 2012 zijn nog nooit zoveel consumptieaardappelen verwerkt. De derde verwerkingsmaand (september) van dit seizoen zijn 345.800 ton aardappelen verwerkt. Dat is 3% meer dan de voorgaande maand. En met 800 ton meer is dat een vergelijkbaar niveau met de verwerking in augustus van dit jaar.

Meer importaardappelen

Het aandeel importaardappelen is in september met 37% groter dan een jaar geleden (september 2019: 127.800 ton). Toen gingen in dezelfde verwerkingsmaand 34% importaardappelen over de productielijnen (september 2018: 114.900 ton). In volume verschilt dat 12.900 ton buitenlandse aankopen. Maar vergeleken met augustus zijn 21.200 ton minder importaardappelen verwerkt. De industrie koopt meer aardappelen bij om de productielijnen volop te benutten. Daarbij zijn ook het aantal telers op contract de laatste jaren toegenomen, waaronder buitenlandse telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.