Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelrooizorgen op de zwaardere gronden

Het rooien van aardappelen gaat door de nattigheid moeizaam.

Afgelopen week (week 43) hebben de Nederlandse aardappeltelers met veel inspanningen er 13% van het te rooien areaal uit gepeuterd. Dat blijkt uit de meest recente rooicijfers van aardappelverwerker Aviko Potato. In totaliteit is nu in Nederland slechts 40% gerooid. Vorig jaar rond deze tijd was de oogst vrijwel afgerond, toen zat slechts 5% van de aardappelen nog in de grond.

Verschillen per regio

In Flevoland is afgelopen week veel werk verzet. In Oost-Flevoland en de NOP zat in week 42 nog 80% in de grond, dat is in beide regio’s geslonken tot 60%. In Zuid-Flevoland is er zelfs nog iets harder aan getrokken. Daar steeg het gerooide areaal van 15 naar 40%. Het Zuidoosten op de zandgronden rooide lekker door. Daar zit nog maar 30% in de grond. Hetzelfde geldt voor het Noordoostelijke zand. Daar zit nu nog maar de helft in de grond, tegen 35% een week eerder.

In het Zuidwesten ging het vrij moeizaam. Daar steeg het gerooide areaal van 25 naar 32%. Hetzelfde geldt voor Gelderland. Daar is afgelopen week slechts 5% gerooid, waardoor het gerooide oppervlakte op 40% uitkwam. In Noord-Holland is zo goed als niets gebeurd. Daar zit net als vorige week nog zo’n 90% van de aardappelen in de grond.

Ook problemen in andere landen

Ook in de ons omringende landen wil het oogsten niet echt vlotten. In Frankrijk is nu 62% van de aardappelen gerooid. Een week eerder was dat 48%. Vorig jaar was de Franse oogst nagenoeg afgerond in week 42. In België is maar mondjesmaat gerooid. In week 42 was 60% gerooid, in week 43 is dit opgelopen naar 65%. Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Daar steeg het gerooide areaal van 50 naar 55%. In Duitsland en Polen zijn de problemen niet zo groot. In beide landen is inmiddels 85% gerooid.

Lage rooisnelheden

Kortom, zowel in Nederland als elders beginnen veel telers op de kleiige en lemige gronden zich ondertussen zorgen te maken of niet een substantieel deel van de oogst in de grond blijft zitten. Het rooien gaat moeizaam, rooisnelheden van slechts 1,5 kilometer per uur zijn niet uitzonderlijk. De kalender stopt niet. November klopt aan de deur. Het droogt nagenoeg niks meer, geregeld vallen er buitjes en de rooibare uren worden gestaag minder door de eerste nachtvorsten.

Eén reactie

  • andrer

    moeizaam,dus allen succes

Of registreer je om te kunnen reageren.