Akkerbouw

Achtergrond

Witlofprijzen wat lager, maar stabiel

Er wordt iets minder witlof geproduceerd dan normaal, waardoor de afzet al maanden prima loopt.

Met de overstap naar andere rassen neemt de productie weliswaar momenteel wat toe, maar de verwachting is toch dat de huidige prijsvorming voorlopig minstens op een vergelijkbaar niveau zal blijven.

Grillig prijsverloop witlof

Rond half september lag de prijs voor witlof kort grof op BelOrta rond 80 cent per kilo. In de 3 maanden daarna vertoonde het prijsbeeld een wat grillig verloop. De tendens is een stijgende prijs, maar er zitten ook een aantal fikse dalingen in van bijvoorbeeld € 1 in enkele dagen tijd.

Toch krabbelt de prijs steeds weer op in de genoemde stijgende richting. Dippen in de prijsvorming zien we bij BelOrta bijvoorbeeld op 4 oktober met € 1,22; op 22 oktober met € 1,28 en op 6 december met € 1,19. Als dat de ‘dippen’ zijn, is de conclusie gerechtvaardigd dat het prijsniveau dit najaar goed was.

Pas in de dagen voor Kerstmis zat het niveau met 70 tot 90 cent weer op het niveau van half september. In de eerste 2 weken van januari praten we over prijzen tussen 90 cent en € 1,24 met als laatste (en laagste) notering 77 cent op 14 januari. Dat klopt met de kort voor Kerstmis uitgesproken verwachting dat het prijsniveau wel eens wat lager zou kunnen worden onder invloed van de overschakeling naar andere rassen, die wat hogere producties geven.

Acties met witlof

De verwachting is dat dit wat lagere prijsniveau voorlopig zeker stand zal kunnen houden. Deze week is witlof bij de Plus al in de aanbieding, voor komende week staan er meer acties in Nederland en België gepland. Gekoppeld aan het voorspelde toch wat meer winterse weer waarin de vraag naar witlof traditioneel wat aantrekt, maakt dat de prijzen zeker niet zullen dalen, eerder nog iets stijgen.

Albert Heijn rekent voor 4 stuks verpakt witlof € 1,43 en voor los lof 35 cent per stuk. Jumbo rekent de ‘altijd lage prijs’ van 99 cent voor 500 gram verpakt grof witlof. Bij de Plus is los witlof in de aanbieding voor 69 cent per 500 gram, een zak van 500 gram kost € 1,43.

Prognose: stabiele prijzen tot iets hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.