Akkerbouw

Achtergrond

Vooruitzichten preiprijzen positief

Seizoen 2018-‘19 onderscheidt zich tot nu toe van het vorige seizoen door beduidend betere preiprijzen.

Sinds september 2018 zijn de prijzen in vergelijking met 2017 significant hoger, maar dat is ook niet zo vreemd want in het najaar van 2017 waren de prijzen dramatisch slecht. In zijn algemeenheid mag je stellen dat de prijzen in het afgelopen najaar op een vrij goed niveau lagen, hoewel de lagere producties en de hogere kosten daarbij niet uit het oog verloren mogen worden.

Hoge middenprijs

De woordvoerder van REO Veiling spreekt met prijzen van 70 tot 90 cent dan ook van goede prijzen in de afgelopen periode. Hij constateert zelfs een middenprijs over alle sorteringen op 10 januari van € 1,17 per kilo en dat is ronduit goed, zeker in een periode zonder vorst. Hij ziet voor de komende weken tot maanden geen redenen om aan te nemen dat er in de marktsituatie veel verandering komt.

Lees verder onder de grafiek.

Nederlandse prijzen

Op de Nederlandse veilingen Zon fruit & vegetables en The Greenery, met veel minder aanvoer dan bij REO Veiling, is het prijsbeeld wat grilliger en ligt het prijsniveau over het algemeen iets lager. Op 30 oktober lag dat prijsniveau rond 80 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Op 28 november was dat 44 tot 49 cent en daarna werd de stijgende lijn ingezet tot rond 90 cent op 17 december. Vanaf toen handhaafde de prijs zich tussen 75 en 85 cent. Op 8 januari werd 89 (The Greenery) en 94 cent (ZON) genoteerd.

Stabiele markt

Naar verwachting zal het aanbod in de komende periode op een vergelijkbaar niveau blijven, zodat sprake blijft van een vragende markt. Op REO Veiling wordt met een aanvoer van zo’n 450 ton op topdagen toch zo’n 10% minder aangevoerd dan dat ze vanuit voorgaande jaren op topdagen gewend zijn. Misschien dat de voorspelde vorstperiode de prijsvorming nog een extra zetje in de opwaartse richting kan geven, maar de ervaring van de laatste jaren leert ook dat van dit soort traditioneel te verwachten effecten niet altijd sprake is.

Prognose: vragende markt met een goed prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.