Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkool levert geld op

Wittekool in de maat 36 voor 7 cent per kilo en in de maat 60 voor 35 cent. Een nadeel: er is amper fijne kool. Dat speelde in januari 2018.

Hoeveel beter is het een jaar later, op 22 januari 2019, met gemiddeld 40 cent. Voor rodekool komt er nog zo’n 10 cent bovenop. “Dat is nog nooit eerder voorgekomen in deze tijd van het jaar”, reageert een opgetogen teler op de huidige prijzen voor sluitkool. Volgens hem is er ook een goede vraag, dus er wordt werkelijk omgezet gemaakt.

Situatie in buitenlandse productiegebieden

De belangrijkste stemmingmaker is de situatie in de buitenlandse productiegebieden, waar de droge zomer in vergelijking met Nederland stevige productiedervingen veroorzaakte. Zaadbedrijven wijzen wat dit laatste betreft met name op Polen. De lagere productie aldaar kwam bovenop een areaalkrimp in 2018 in Polen van zo’n 20% ten opzichte van 2017. In eigen land werd afgelopen seizoen 15 tot 20% minder geteeld dan in 2017. De productie per hectare lag in vergelijking met 2017 zo’n 15 tot 20% lager.

5 tot 10% areaaluitbreiding

Er is vooralsnog geen reden dat de prijs de komende weken en maanden zal dalen. Maar daarmee is niet gezegd dat het areaal weer krachtig zal toenemen. Reken op 5 tot 10% uitbreiding, geven bronnen aan. Niet de prijzen zijn volgens hen de grote aanjager voor meer of minder hectares kool, maar de beschikbaarheid van arbeid om het product van het land af te krijgen. Het opruikkende gebrek aan werkhanden zou weleens een boost kunnen betekenen voor een versnelde opmars voor meer geautomatiseerde oogstsystemen.

Prognose: gestaag doortrekkende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.