Akkerbouw

Achtergrond

Prijsdruk houdt aan op uienmarkt

Het blijft rustig op de uienmarkt.

De vraag naar uien is nog steeds nihil. De prijzen op de beurs in Emmeloord bewegen dan ook omlaag. De verschillende uiennoteringen dalen deze week naar € 28 tot € 47 per 100 kilo. De bandbreedte van de uiennotering 60% grof wordt groter.

Wel gaan er wat meer ladingen als test naar Oost-Europese landen, om te kijken of de goede kwaliteit van de Nederlandse uien beter in de smaak valt dan lokaal product. Wat dat betreft krabbelt de bedrijvigheid bij sommige sorteerders een beetje op. Maar het hoge prijsniveau maakt het lastig om de afzet soepel te laten verlopen.

Verder ontvangen andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Italië, wat uien. Voornamelijk de maatsortering 60-80 millimeter gaat die kant op. De middelmaat hoopt daardoor wat meer op en is lastig te verkopen. Ook drielingen vinden moeilijk afzet.

Net zoals de telersprijzen staan de baalprijzen ook onder druk.

Notering voor rode uien 60% grof stijgt met € 3

Op de beurs in Emmeloord stijgt de notering voor rode uien 60% grof met € 3 naar € 40 tot € 50 per 100 kilo. Er wordt wel wat gehandeld, maar slechts onder een paar spelers in de markt. Er zijn wat transacties gedaan waardoor de prijsstijging voor rode uien deze week aanhoudt.

Dit seizoen tekent zich door extreem hoge prijzen. De beurs in Emmeloord heeft niet eerder voor rode uien op € 50 genoteerd. De vraag is goed. Door een beperkte voorraad bij sommige sorteerders fluctueert de prijs wat sneller.
De verwachting is dat het afzetvolume van rode uien in februari naar Duitsland aantrekt. Duitsland is een belangrijke afnemer en maakt dit seizoen eerst de eigen oogst op.
Voor rode uien kleiner dan 30% grof wordt bij gebrek aan transacties niet genoteerd.

Voor overzeese bestemmingen is het zeer rustig. Er gaan hier en daar wel een paar containers naar Afrikaanse landen zoals Guinee, Ivoorkust en Gambia. De eigen oogst wordt in Senegal over een week of 7 verwacht. Maar het is moeilijk inschatten hoeveel voorraad er precies zit. Daarbij zijn er in februari verkiezingen en dat zorgt voor wat onrust, omdat de regering de uienprijs voor consumenten laag wil houden. Het is tot dusver onduidelijk of er een nieuw quotum wordt afgegeven.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.