Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt komt meer in beweging

De vraag naar fritesgeschikte aardappelen komt voornamelijk vanuit België.

De Nederlandse markt is ook meer in beweging aan het komen dan voor de kerstdagen. Fabrieken merken dat er minder fritesaardappelen uit de boxen komen dan verwacht. Contractaardappelen worden verder naar voren getrokken. De vrije handel is in België groter dan in Nederland, waardoor prijsveranderingen eerder zichtbaar zijn. Het Belgische Belgapom noteert deze week voor Bintjes € 2,50 hoger op € 27,50 per 100 kilo. Voor Fontane en Challenger blijft de notering gelijk op € 30 per 100 kilo. De stemming is vast voor de verschillende rassen. De verwachting is dat Nederlandse aardappelprijzen zeer binnenkort ook stijgen.

Weinig vrije handel

De handel in Nederland is rustig. Het volume vrije aardappelen is niet groot en dat is te merken. De stemming op de markt is wel positief en vast. Kopers en verkopers zijn elkaar aan het aftasten. Prijsvoorstellen op de langere termijn liggen op een hoger niveau. Het lijkt erop dat Fontane en Innovator niet meer onder € 30 per 100 kilo weggaan. Al staat de notering van PotatoNL deze week voor de Fastfood Frites (Innovators etc.) en Regular Frites (Fontanes etc.) aan de onderkant op respectievelijk € 28,50 en € 27.

Exportaardappelen stabiel

Exportaardappelen gaan redelijk stabiel weg. Doordat bovenmaatse poters in de markt zitten gaan die eerst weg, waardoor de PotatoNL notering deze week gelijk bleef op € 27 tot € 28 per 100 kilo. Vergeleken met vorige week donderdag staat de exportnotering 50 cent lager.

De cashsettlementprijs steeg deze week met € 2,40 naar € 29,80 per 100 kilo. De voorgaande notering was voor de kerstdagen vastgesteld. De Belgische en Franse inbreng steeg met respectievelijk € 1,50 en € 1,25 het meeste. Ook de Nederlandse en Duitse inbreng steeg in het nieuwe jaar met respectievelijk € 0,75 en € 0,37.

Vaste stemming

De termijnmarktnotering in Leipzig schommelt deze week tussen € 32,20 en € 32,60 per 100 kilo voor het aprilcontract 2019. Op vrijdagochtend tikt de notering zelfs € 32,80 per 100 kilo aan, maar houdt dit niveau niet vast.

Prognose: stijgende aardappelprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.