Akkerbouw

Achtergrond

Iets meer vraag naar fijnere uien

De handel in uien blijft rustig, vooral Europese bestemmingen worden nu voornamelijk beleverd.

Duitsland vraagt om kwalitatief goede, fijnere uien, voornamelijk voor de supermarkten. Dat zorgt voor wat hogere prijzen op de beurs in Emmeloord. Die beurs noteert deze week voor de verschillende noteringen tussen € 30 tot € 47 per 100 kilo.

De grootste prijsstijging zit bij de fijnere maten. Emmeloord noteert € 2 hoger voor uien 0% tot 30% grof. Mede hierdoor voelt de stemming vriendelijker aan in de uienmarkt.

Stijgende buitenlandse prijzen

Behalve naar Duitsland gaan er uien naar Italië, het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europese landen. De prijzen voor uien in landen rondom Nederland zijn de afgelopen weken niet zo hard gestegen als Nederlandse uienprijzen, maar deze buitenlandse prijzen trekken iets omhoog. Hierdoor kunnen de Nederlandse prijzen makkelijker stabiliseren tot stijgen.

Vrije voorraad uien beperkt

De vrije voorraad uien is beperkt, waardoor er niet veel gedane transacties zijn. Daarnaast worden veel uien bij handelaren onderling verhandeld. Deze partijen komen niet in aanmerking voor de beursnoteringen. Ook worden er wat zaken gedaan voor uien op langere termijn (over meer dan 3 weken), waardoor deze ook niet in de beursnotering worden meegenomen.

Toch meer uien geoogst

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekend gemaakt dat de definitieve uienoogst toch 11% groter uitvalt dan in oktober 2018 werd geraamd. Dat heeft niet direct een groot effect in de markt, maar zorgt ervoor dat wellicht later in het seizoen minder importuien de vraag hoeven op te vullen.

Misoogst in Brazilië

De misoogst in Brazilië zal niet direct voor meer afzet van Nederlandse uien zorgen, gezien de beperkte beschikbaarheid van grove uien en het hoge prijsniveau. Daarnaast is Argentinië ingericht om de Braziliaanse markt te bedienen, wat makkelijker gaat omdat zij niet te maken hebben met invoerheffingen.

Een voordeel is dat er door het gat dat valt in Brazilië minder Argentijnse uien op de wereldmarkt komen. Dat is een positief effect voor Nederlandse afzet.

Overzeese bestemmingen

Naast Europese vraag kwam er begin deze week iets meer vraag vanuit West-Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Gambia, maar dat gaat niet om grote volumes. De eigen oogst in Senegal lijkt wat later te komen dan eerder werd verwacht, maar het land heeft Chinese importuien ontvangen, waardoor tot op heden geen signalen bij Nederlandse exporteurs zijn binnengekomen dat er nog wat Nederlandse uien naartoe kunnen.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.