Akkerbouw

Achtergrond

Iets meer activiteit op graanmarkt

De bedrijvigheid komt deze week terug op de graanmarkt, nadat het zeer stil was de afgelopen weken.

Naast Algerije is deze week Egypte op zijn beurt op zoek naar tarwe. De prijzen van tarwe uit Frankrijk, het Zwarte Zeegebied en de Verenigde Staten concurreren sterk met elkaar. Daarnaast is Argentijnse tarwe in beeld, maar er zijn wat twijfels over de kwaliteit.

De lokale markten zijn deze week weer begonnen met noteren na de feestdagen. De handel komt rustig op gang. De tarwenotering voor EU-voertarwe herstelde deze week iets, nadat de laatste notering (van week 51) steeg. De graanbeurs in Rotterdam noteert voor EU-voertarwe echter € 2 lager op € 214,50 per ton.

Handel komt rustig op gang

Activiteit vanuit het Zwarte Zeegebied is deze week nog enigszins beperkt. Dat komt doordat in die regio een week lang oud en nieuw wordt gevierd en vervolgens viel Kerstmis dit jaar op 7 en 8 januari. De oosters-orthodoxe kerk volgt de juliaanse kalender, waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaatsvinden dan volgens de westerse kalender.

Verder zorgen de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten deze week voor een positievere stemming op de internationale termijnmarkten. Hoewel de vraag en productie niet meer of minder worden, trekken de prijzen door de positievere stemming omhoog. De tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago daalt, omdat het makkelijker kan worden om Amerikaanse tarwe op de wereldmarkt af te zetten op het moment dat China en de VS niet meer met elkaar in conflict zijn. Daarnaast krimpen de Russische voorraden en stijgt de waarde van de roebel ten opzichte van die van de Amerikaanse dollar. Ook hierdoor wordt het makkelijker om Amerikaanse tarwe af te zetten op de wereldmarkt.

Prognose: stijgende tarweprijzen.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.