Akkerbouw

Achtergrond

Geopolitiek en exportvraag vormt graanmarkt

Handelsspanningen blijven van kracht zolang de VS en China in conflict zijn. In Europa zorgt de brexit voor onduidelijkheid. EU-uitvoer van tarwe valt ietwat tegen. Mais-invoer loopt daarentegen prima.

De tarwenoteringen zijn vorige week iets gestegen op de internationale markten. De voornaamste reden is dat gesprekken over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten (VS) en China weer zijn gestart, met als gevolg een versoepeling van de eerder opgelegde beperkingen.

Donald Trump

Het Wasde-rapport zou afgelopen vrijdag 11 januari verschijnen, maar door de ’shutdown’ zit de Amerikaanse regering deels op slot. De laatste dagen komen er meer geluiden om de impasse te doorbreken. Tot dusver weigert de Amerikaanse president Donald Trump om een voorlopige begrotingswet te tekenen, omdat daarin niet het gewenste bedrag voor een grensmuur met Mexico is opgenomen. Hierdoor zijn er geen uitvoercijfers bekend over Amerikaanse granen.

Verenigd Koninkrijk

Op Europees vlak spelen er ook geopolitieke spanningen, wat de handel met het Verenigd Koninkrijk remt. In Europa blijft het onduidelijk welke kant het opgaat met de brexit, wat voornamelijk onzekerheid veroorzaakt op de brouwgerstmarkt. De Britse premier Theresa May doet maandag 14 januari een laatste poging om genoeg Britse parlementariërs achter haar brexit-deal met de Europese Unie te krijgen.

Russische export

Een andere belangrijke reden dat de tarweprijzen afgelopen week wat zijn gestegen is de goede exportvraag. Na de rustige vakantieperiode rondom de afgelopen feestdagen helpt de bedrijvigheid de tarweprijzen naar een iets hoger niveau. Verrassend genoeg heeft Egypte de laatste aankooptender volledig ingevuld met tarwe uit Rusland. Vanuit de markt was de verwachting dat Rusland door de voorraden heen raakt en daardoor minder zal gaan exporteren. Concurrerende tarwe uit de Verenigde Staten en Frankrijk blijkt vooralsnog te duur.

Soepele maisinvoer

De invoer van mais in Noord-Europese havens blijft doorlopen, omdat de prijs goed is voor partijen die mais nodig hebben. De EU heeft dit seizoen (1 juli tot en met 9 december ruim 9 miljoen ton mais ingevoerd. Dat is bijna 37% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De droogte van afgelopen zomer zorgt ervoor dat veel veehouders een tekort aan ruwvoer hebben en mais is dan een prima alternatief.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.