Akkerbouw

Achtergrond

Exportvraag naar uien is zwak

Er is nog steeds weinig te doen qua uienhandel voor de export.

Er komen geen nieuwe bestemmingen bij, deels omdat het prijsniveau relatief hoog is. De beurs in Emmeloord heeft deze week de notering verlaagd voor de verschillende maatsorteringen. Sommige telers bieden bij dalende prijzen uien aan, dat geeft aan dat er toch wat onzekerheid heerst in de markt.

Wel vraag naar rode uien

De prijzen van rode uien stijgen deze week, in tegenstelling tot de prijzen van gele zaaiuien, die dalen in een rustige markt. De vraag naar voornamelijk de grovere maatsorteringen van rode uien worden juist meer gevraagd. Sorteerders die aan supermarkten leveren zijn meer aan de markt. Hierdoor stijgt de notering voor rode uien groter dan 60% grof met € 2,50 naar € 38 tot € 46 per 100 kilo. Ook voor rode uien 30% tot 60% grof wordt met 50 cent hoger genoteerd op € 30 tot € 38 per 100 kilo. De notering voor de fijnste maat kleiner dan 30% grof blijft gelijk op € 24 tot € 30.

Tamme export

De export is heel erg tam. Vanuit Senegal is nog geen nieuw bericht gekomen. Er gaan wel wat uien naar Ivoorkust, maar dat mag bijna geen naam hebben. Ook worden wat Europese landen beleverd. De vraag is heel erg zwak. Er zijn daarbij niet veel gele zaaiuien te koop. Er zijn wat verpakkers die best wat voorraad hebben, maar door de slechte vraag er moeilijk vanaf komen. Verpakkers hebben vaak afspraken met telers om uien op te halen en dat zorgt hier en daar voor druk vanuit de telerszijde. Aan de andere kant zijn vrije uien bij telers duur, omdat goede partijen niet zomaar worden losgelaten. Om die druk of hoge prijzen te vermijden, schuiven verwerkers en verpakkers onderling uien met elkaar. De vraag vanuit supermarkten en voor biologische uien en rode uien is wel goed, dus verwerkers die daaraan leveren hebben het drukker.

Het tekort aan uien zal de komende maanden duidelijker worden op de wereldmarkt. Hoe de stromen lopen is onduidelijk. De verwachting is dat na de beurs FruitLogistica, begin februari, weer wat verandering in de markt plaatsvindt, omdat de sector dan bij elkaar komt.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.