Akkerbouw

Achtergrond

Egypte vindt Franse tarwe nog steeds te duur

Egypte heeft de laatste aankooptender volledig gevuld met tarwe uit Rusland.

Dat is een grote tegenvaller voor exporteurs in de VS en Frankrijk. Die hopen al een paar weken dat Rusland uitverkocht raakt en dat Egypte, de grootste tarwe importeur in de wereld, tarwe moet kopen in Frankrijk of de VS.

Amerikaanse en Franse tarwe te duur

Maar de Amerikaanse en Franse tarwe bleken te duur voor het Egyptische inkoopbureau GASC. De Amerikaanse exporteurs hebben hogere transportkosten dan Rusland om tarwe te verschepen naar Egypte. En de Franse exporteurs hebben last van de gestegen eurokoers, wat de afrekening in dollars duurder maakt voor hen. Door het mislopen van deze order zakte de tarweprijs woensdag op de termijnmarkt in Parijs.

73% geleverd door Rusland

Exporteurs in Rusland mogen eind februari 295.000 ton tarwe leveren aan Egypte en begin maart nog eens 120.000 ton. GASC kocht vanaf 1 juli vorig jaar 5,1 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Daarvan is 73% geleverd door Rusland.

Volgens nieuwssite Agrimoney zat er in de laatste aankooptender van Egypte slechts 1 aanbod vanuit Oekraïne, normaal ook een grote leverancier van tarwe aan Egypte. Maar dat land richt de graanexport steeds meer op Zuidoost-Azië, vooral Indonesië, de Filipijnen en Thailand.

Of registreer je om te kunnen reageren.