Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Aardappelprijzen staan steviger

De eerste dagen na de jaarwisseling zijn er nog niet veel gedane transacties bekend.

De meeste handel wordt in België gedaan. Er wordt in België meer dan in Nederland gewerkt met handelaren. De hoeveelheid aardappelen op contract vallen tegen, waardoor meer op de vrije markt moet worden aangekocht om de industrieën te beleveren. De opwaartse prijsdruk, die ook in Nederland merkbaar is, komt daardoor voornamelijk vanuit België.

Belgapom

Het Belgische Belgapom noteert deze week stabiel nadat afgelopen week de noteringen stegen met € 5 tot € 3 voor respectievelijk Bintje en Fontane/Challenger. De vraag naar Innovators en Fontanes is goed. Ook staat de Bintje-notering stevig, omdat het aanbod mindere partijen afneemt.

Weinig handel

Hoewel de aardappelprijzen steviger staan dan voor de feestdagen is er nog heel weinig handel op de aardappelmarkt. PotatoNL noteerde deze week wel. De fritesnotering, categorie 1, steeg met 50 cent naar € 28,50 tot € 32 per 100 kilo. Voor categorie 2 werd op 3 januari 25 cent lager genoteerd op € 30 tot € 31,50 per 100 kilo dan de voorgaande notering van 20 december. Verder zijn er afgelopen week weinig andere noteringen bekend gemaakt.

Lees verder onder de grafiek.

Nieuw record termijnmarkt

De termijnmarkt in Leipzig houdt op de tweede handelsdag in het nieuwe jaar de stijgende lijn vast. Gedurende de handelsdag werd € 32,50 per 100 kilo aangetikt voor het aprilcontract 2019. De aardappelnotering zakte in de middag (3 januari) terug naar € 32,20 per 100 kilo en sloot op € 32,30. Dat is een nieuw record. De aardappelnotering stond op 1 augustus 2018 op € 32 per 100 kilo. Daarna heeft de notering niet meer zo hoog gestaan. In augustus steeg de notering doordat de oogstopbrengsten tegenvielen in de West-Europese landen. Het krappe aanbod en de beperkte goede kwaliteit zetten deze periode de aardappelprijzen op een hoger niveau.

Prognose: stijgende aardappelprijzen.

Laatste reacties

  • boer jos

    Annet, waarom niet gemeld dat de exportnotering 2,75 euro gestegen is?

  • annetsmale

    Beste Jos, bedankt voor je oplettendheid. Dat had ik kunnen doen. Via onderstaande link op Markt Op Maat kun je de prijsontwikkeling van PotatoNL voor Exportaardappelen bekijken: <>
    Mvg, Annet Smale

Of registreer je om te kunnen reageren.