Akkerbouw

Achtergrond

Vrij verhandelbare witlof boven € 2

De oplopende klokprijzen voor witlof in augustus lijken vorige week vrijdag een plafond te hebben geraakt.

Op veiling REO werd vorige week vrijdag een (voorlopige) piek van € 3,26 gerealiseerd voor kort grof lof. Begin deze week is de prijs voor het vrij verhandelbare lof wat lager en in het midden van deze week ligt die tussen € 2 en € € 2,50.

Een goede prijsvorming hoeft geen feest te zijn voor producenten die hun product (grotendeels) op basis van vaste afspraken leveren. Dat bleek vorige week, met kiloprijzen van 90 cent. Dat is overigens ook al netjes in vergelijking met de weggeefprijzen die in juli werden gerealiseerd.

Royale vraag

Een reden voor het huidige prijsniveau vloeit voort uit de verkoopacties waarmee de retail in de weken na de vakantieperiode min of meer traditioneel poogt de klant weer terug in haar winkel te krijgen. Anders dan andere jaren is dat de kwaliteit en het aanbod van veel andere groente minder florissant zijn, met meer dan gemiddeld goede prijzen. Mede hierdoor zijn er in België, Frankrijk en Nederland wat meer acties met witlof opgezet, en zocht de handel wat gretiger dan normaal naar het product.

Matig aanbod

Een andere reden is het matige aanbod, waardoor een deel van de voor acties benodigde hoeveelheden lof ad hoc aangekocht moest worden. De klok fungeert daarbij (nog steeds) als een goede afspiegeling, de afgelopen weken in de vorm van oplopende prijzen. Tot nu toe dus, want het lijkt erop dat de prijs deze week op een lager niveau blijft hangen.

Het geringe aanbod aan witlof hangt gedeeltelijk samen met de vakantiestop bij sommige productiebedrijven en is het gevolg van matige productie, aldus teeltadviseur Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow. Redenen voor die matige productie zijn de toenemende rijpheid en vooral de grofheid van de wortels. Dat drukt het aantal wortels dat per vierkante meter opgezet kan worden.

Wortels lopen achter

Een bijkomend aspect is de huidige situatie op de velden met de wortelgroei. Momenteel groeien de wortels weer goed door, aldus Gerardts, maar liggen wel op achterstand door het weer van afgelopen zomer. Die achterstand geldt ook voor de wortels die andere jaren al in augustus (Frankrijk) gerooid kunnen worden. “We dachten aanvankelijk dat de voorraad ‘oude’ wortels meer dan royaal zou zijn en dat blijkt steeds meer tegen te vallen.

Wat doet de prijs de rest van deze week en de volgende weken? Een belronde langs verschillende spelers in de sector geeft een positieve indruk. De prijsvorming van vorige week wordt gezien als een uitschieter, in een situatie met in het algemeen relatief hoge prijzen voor groenten. Witlof gaat mee in die trend.

Prognose: aanhoudend goed prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.