Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

VTA proefrooiing: 30% minder uien; aardappelen -20%

De uienopbrengst is zeer wisselend, zo blijkt uit de proefrooiing van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De gemiddelde uienopbrengst komt uit op 41,4 ton per hectare. Dat is bijna 19,1 ton per hectare lager dan vorig jaar rond peildatum 15 augustus werd geregistreerd. Opbrengsten van uien liggen gemiddeld in Nederland 30% lager dan vorig jaar. De uienopbrengst van het 5-jarig gemiddelde ligt op 59 ton per hectare.

Extreem lage opbrengst Zuiden

Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland zijn het zwaarste getroffen door de droogte en hitte, daar komt de minimum hectareopbrengst van 6,8 ton vandaan. Terwijl het maximum op 83,9 ton per hectare ligt in Nederland. “Zulke uitschieters zijn behoorlijk van invloed op de gemiddelde uitslag”, zegt Leo de Jonge, voorzitter van de handelscommissie uien van VTA. “We hebben nog nooit eerder zulke lage opbrengsten en grote verschillen gehad. En dan zijn er ook nog percelen die worden ondergeploegd.”

‘Echt goede percelen zijn schaars’

In Noord-Holland, de Polders, Gelderland en noordelijker is de gemiddelde opbrengst onder VTA-leden 49,4 ton per hectare. De gemiddelde hectareopbrengst in het Zuiden ligt op 27,8 ton.

De Jonge: “De kilo-opbrengsten vallen mij nog mee. Dat is boven verwachting. Voornamelijk Flevoland komt er gunstig vanaf omdat daar goed is beregend. Maar ook in Flevoland blijven sommige opbrengstverschillen onverklaarbaar. Echt goede percelen zijn dit seizoen zeer schaars.”

Het percentage uien 60 millimeter opwaarts ligt dan ook fors lager dan het meerjarig gemiddelde. Slechts 35,7% van de uien zijn landelijk grover dan 60 millimeter gegroeid. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 57,1%. Het verschil in grofte is ook duidelijk zichtbaar tussen het Noorden (45,4%) en het Zuiden (23,9%). In 2017 was dit percentage bij de uienproefrooiing in augustus respectievelijk 61% en 45%.

De nagroei is na de proefrooiing rond 15 augustus volgens De Jonge minimaal geweest.

16% minder aardappelen van het land

Ook voor aardappelen blijkt uit de proefrooiingscijfers dat de hectareopbrengst onder VTA-leden lager uitkomt. De gemiddele hectareopbrengst ligt ruim 16% onder het 5-jarig gemiddelde. De gemiddelde opbrengst van verschillende aardappelrassen komt in 2018 onder de VTA-leden uit op 36,4 ton per hectare. Vorig jaar was dat gemiddelde 46,4 ton per hectare; daarmee komt de opbrengst voor deze eerste proefrooiing ruim 20% lager uit.

Grote verschillen tussen percelen

De onderlinge verschillen zijn erg groot. Dat komt mede doordat er verschillende rassen in de proefrooiing zitten van Fontane, Agria, Innovator, Ramos en Challengers als hoofdrassen. Maar daarnaast zitten er ook kleinere rassen zoals Victoria en Melody tussen. De overvloedige regenval in het begin van het seizoen en de droogte en hitte in de zomermaanden hebben voor lagere opbrengsten gezorgd. “Beregend en niet-beregend, goede en minder goede grond en de verschillende rassen zijn allemaal van invloed,” zegt Bert Timmermans voorzitter van de handelscommissie aardappelen van VTA.

De laagste opbrengst komt onder 10 ton per hectare uit en het maximum op 61 ton per hectare. Het percentage 50 mm opwaarts zit op 52%. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 57% en vorig jaar was dit percentage 61%.

Risico bij groene percelen voor doorwas

Veel hangt af van eventuele nagroei. Een risico nu ligt bij groene percelen voor doorwas. Een ras zoals Agria is daar gevoelig voor. Timmermans ziet verschillende vormen van doorwas. “Misvormingen, maar we zien ook nieuwe knollen aan bestaande knollen ontstaan of soms een compleet nieuwe zetting. Dat laatste kan goed uitpakken als de aardappelen lang genoeg de tijd krijgen om te groeien.”

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    Sinds vorig jaar telen wij onze aardappels op een andere manier om beter bestand te zijn tegen droogte. Nu is het maar 1 ha dus min of meer een hobby maar je wilt het toch nog wel goed doen. Wij poten extreem diep, bovenkant van de aardappel 5 cm onder maaiveld en frezen ze op waarbij we hele brede, lage ruggen maken. De ruggen zijn aan de bovenkant 40 cm breed. Rijenafstand 75 cm. Dit jaar van 20 Juni tot 23 Juli geen drup regen gehad en zeer warm alle dagen, 30-35 graden. De aardappels groeiden gewoon door en geven een goede opbrengst. Tonnen weet ik nog niet want ze zitten nog in de grond. Onze redenatie is dat de brede ruggen het vocht beter vasthouden en ook meer vocht opnemen als het eens een keer regent. Bij hoge ruggen loopt alles ervanaf. Voor ons werkt het in elk geval. Grondsoort leemhoudend zand tot lemig.

Of registreer je om te kunnen reageren.