Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

USDA: verrassende hogere maisoogst

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft de graanoogsten in het laatste Wasde-rapport van 12 september naar boven bijgesteld.

Dat is opmerkelijk want verschillende handelaren gingen niet uit van hogere oogsten, waardoor de raming als verrassend wordt gezien.

Voor mais is de wereldproductie met bijna 8 miljoen ton verhoogd naar 1.069 miljoen ton. Deze positieve aanpassing ligt voornamelijk aan de Verenigde Staten. Het USDA gaat in de september-prognose uit dat de belangrijkste producent van mais, de Verenigde Staten, ruim 6 miljoen ton meer mais produceert dan een maand eerder werd verwacht.

De productie in de Verenigde Staten staat voor seizoen 2018-’19 op 377 miljoen ton. In seizoen 2016-’17 werd een record van 385 miljoen ton geoogst in de Verenigde Staten. De markt reageert direct op de hogere productiecijfers met omlaag bewegende maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago op 13 september.

Opbrengstverwachting tarweproductie wereldwijd verhoogd

De wereldwijde productie van tarwe is ook iets verhoogd; met ruim 3 miljoen naar 733 miljoen ton voor seizoen 2018-‘19. De opbrengstverwachting in Rusland is deze maand verhoogd naar 71 miljoen ton (+ 3 miljoen ton), omdat het weer gunstig is voor de voorjaarstarwe. India verwacht een recordoogst van bijna 100 miljoen ton tarwe. Terwijl voor Australië de tarweproductie met 2 miljoen ton is verlaagd naar 20 miljoen ton.

De droogte tast niet alleen de Australische tarwe aan, ook voor Canada wordt in dit Wasde-rapport uitgegaan van een daling van 1 miljoen ton naar 31,5 miljoen ton tarwe voor seizoen 2018-’19. Het verbruik van tarwe neemt wereldwijd toe, maar de export daalt. De wereldwijde eindvoorraden komen voor seizoen 2018-’19 hoger uit op 261 miljoen ton (+2,3 miljoen ton). Maar liggen daarmee nog steeds 5% onder de eindvoorraad in 2017-’18.

Laatste reacties

  • ed12345

    Op het amerikaanse continent wordt het USDA rapport gedacht politiek beinvloed te zijn

  • el

    Mooi!

Of registreer je om te kunnen reageren.