Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkool voor 30 cent, dat is bemoedigend

Met kiloprijzen van rond de 30 cent wordt rode en witte kool momenteel netjes betaald. Misschien nog belangrijker is dat er perspectief is voor een gunstige prijsontwikkeling. Dat mag ook wel na enkele financieel gezien belabberde jaren.

Het afgelopen bewaarseizoen was ronduit slecht, alleen de lange bewaarders konden van hun laatste partijen nog een positief saldo maken. Dat werd in de hand gewerkt door droogte die zich overal in Europa manifesteerde. Gecombineerd met de behoefte aan kool leidde dat op het laatst tot een prijsopdrijvende stemming. Dat was hoogstens een pleister op de wonde, 2017 was van begin tot eind gewoon slecht, met een markt die Europawijd vol zat met te veel en te grote kool. Voor veel telers betekent het dat 2018 ‘het jaar van de waarheid’ zal zijn.

Minder geplant

Dit jaar is het beeld Europees gezien volslagen anders: telers zijn ermee gestopt of hebben minder geplant – goed voor een krimp van 300 tot 400 hectare – en de productie is onder invloed van het zomerweer een stuk lager. Dat is overal aan de orde in Scandinavië en in Polen. Dat is een gunstig geluid, want 80 tot 85% van de Nederlandse sluitkoolproductie moet buiten Nederland afgezet worden. Dan betekent de huidige prijsvorming in ieder geval een gunstige, stemming bevorderende start.

Op maat snijden

Het zal met de productie dus niet zo uit de klauw lopen als vorig jaar, maar het blijft belangrijk om kool te telen in de maat waaraan de markt werkelijk behoefte heeft. Deze kanttekening komt van Joris Ursem, adviseur van Bejo, afgaand op het groeiverloop zoals hij die nu in de praktijk ziet. Na de omslag naar de huidige weercondities valt het hem op dat het gewas de groei en koolvorming weer vlot heeft opgepakt. “Producties als vorig jaar zitten er niet in, maar feit is dat september en oktober nog echte groeimaanden zijn. Het lijkt me dat telers er goed aan doen tijdig een begin te maken met de oogst voor de bewaring: als kool in de gewenste maat is, en dus niet afwachten totdat de kalender vertelt dat er gesneden moet worden. Dus wees niet dwars. Heb je personeel en is de kool goed, ga dan aan de gang.”

Prognose: gunstige prijsontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.