Akkerbouw

Achtergrond

Record B-peennotering start met € 24 per 100 kilo

De notering voor B-peen, directe levering, start deze week op de beurs in Emmeloord met € 21 tot € 24 per 100 kilo.

Dat is de hoogste startnotering sinds in 2006 werd gestart met deze notering door de Landbouwbeurs van Noord en Centraal Nederland (LNCN).

Vroege start notering

De notering voor B-peen start relatief vroeg dit seizoen. De afgelopen twee seizoenen ging de notering begin oktober van start, nadat de rooiperiode was gestart. Het hoge prijsniveau maakt dat de telers dit seizoen makkelijker eerder afstand doen van de peen. Voor B-peen die nog gerooid moet worden, levering binnen 3 tot 4 weken, worden hectareprijzen van € 15.000 tot € 20.000 betaald. Vooral grove peen wordt gezocht. Veel peen zit nog in de grond, maar handelaren willen niet achteraan in de rij aansluiten. Exporteurs verwachten tekorten, waardoor er hoge prijzen worden betaald. Ook voor bio-peen wordt rond € 30.000 per hectare betaald. Een paar weken geleden was dat nog € 20.000.

Weinig vroege peen grof gegroeid

De prijzen voor af-land peen lagen deze zomermaanden al op een hoog niveau, want door het droge weer is weinig vroege peen grof gegroeid. Voor bewaarpeen lijken de opbrengsten beter uit te komen, maar overal in Europa vallen opbrengsten tegen. Hierdoor is de vraag goed. Spoelerijen in de polder zijn deze week iets minder druk.

Tekst gaat verder onder foto

Veel peen zit nog in de grond, maar handelaren willen niet achteraan in de rij aansluiten. - Foto: Ton Kastermans
Veel peen zit nog in de grond, maar handelaren willen niet achteraan in de rij aansluiten. - Foto: Ton Kastermans

Overzeese vraag vanuit Afrika is niet vergelijkbaar met andere jaren. Deels door het hoge prijsniveau is de Afrikaanse vraag voorzichtiger. In België wordt wel volop peen gespoeld. Vanuit Zeeland gaat deze week voornamelijk contractpeen naar België.

Er zijn enkele partijen B-peen via de vrije handel verkocht. De netto-opbrengsten liggen in het zuiden van Zeeland rond 40 tot 50 ton per hectare. Andere jaren kwam van deze percelen wel 50 tot 60 ton per hectare.

De handel in vrije peen verloopt deze week rustig. In Zeeland wordt voornamelijk gecontracteerde peen gerooid. In het zuidwesten van Zeeland zijn problemen met wolluis, waardoor de voorspelde regen van komend weekend meer dan welkom is.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van peen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Peen overzicht
B-peen Emmeloord
Bio-peen Emmeloord
Schalenpeen Emmeloord
B-peen Middenmeer
C-D-peen Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.