Akkerbouw

Achtergrond

OWG blijft maar dalen in proefrooiingen

Het onderwatergewicht blijft maar dalen. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van Aviko Potato.

Het onderwatergewicht bedraagt in week 35 384 gram, terwijl dat in week 31 nog rond de 400 gram lag. Dat het onderwatergewicht weken op rij aan het dalen is, is vrij uitzonderlijk. Volgens Wiert Wiertsema, agronoom bij Aviko Potato, is doorwas een van de redenen, maar een tweede reden is ook dat de aardappelen na een periode van droogte weer vocht opnemen. Het gemiddelde OWG ligt nu op 384 gram. Dat is nu nog niet zorgwekkend, maar als deze trend zich doorzet kan het dalende OWG wel zorgwekkend worden. Veel percelen zijn recent met MH gespoten. Hopelijk dat daarmee de doorwas een halt is toegeroepen, aldus Wiertsema.

Lagere opbrengst dan voorgaande jaren

384 gram is een gemiddelde. Aviko Potato heeft de spreiding van het OWG nog niet goed in beeld, maar zeker is al wel dat bij een deel van de aardappelen het OWG al onder de 360 gram is geduikeld. Elk ras kampt in meer of minder mate met dalende OWG’s.

De gemiddelde bruto opbrengst is gestegen tot 49 ton per hectare, flink lager dan de opbrengsten in week 35 van voorgaande jaren.

De proefrooiing van Aviko Potato is een representatieve weergave van de opbrengst. Proefrooiingen worden verricht in diverse regio’s, in beregende én onberegende percelen.

Proefvelden van aardappelhandelshuis Van der Linde

Innovators zijn afgelopen week paar ton gegroeid. De verschillende proefvelden van aardappelhandelshuis Van der Linde uit Emmeloord laten een gemiddelde bruto-opbrengst van 55,4 ton per hectare zien in week 36. 2 van de 5 proefvelden zijn ondertussen doodgespoten. De groei is er al een paar weken uit. “De komende weken worden de andere proefvelden ook doodgespoten”, zegt Eric van der Linde. “Het rooien gebeurt na zo’n 3 weken na doodspuiten van het gewas, want Innovators hebben wat lager nodig dan andere rassen om huidvast te worden.”

Groei Innovators staat vrijwel stil

Het onderwatergewicht (owg) daalt in week 36 naar 402 gram. Dat is 2 gram lager dan de voorgaande week. Ook in de grofte staat de groei van de Innovators vrijwel stil. Ruim 86% van de Innovators heeft in week 36 een grofte van boven 50 millimeter. Dat is nog geen 1% meer dan de voorgaande week. Innovator hadden de meeste groei al gehad voordat doorwas een probleem werd. Bij andere rassen, zoals Agria en Ramos is doorwas wel een probleem, maar deze rassen vallen buiten de proefrooiingen van Van der Linde.

Of registreer je om te kunnen reageren.