Akkerbouw

Achtergrond

Potato Europe: netwerkbeurs met noviteiten

De jaarlijkse aardappelbeurs Potato Europe is dit jaar gehouden op Gut Bockerode bij Hannover (D.). Gezien het grote aantal Nederlandse bezoekers en standhouders is het ook voor Nederland een belangrijke beurs.

Zo nat als Potato Europe vorig jaar was in Emmeloord, zo droog is het nu in het Duitse Bockerode. Dankzij de opdrachtige grond is er toch nog 30 ton aardappelen per hectare gegroeid en viel er dus nog wat te rooien.

De machinedemonstraties zijn een belangrijke trekker van de beurs Potato Europe. Ondanks het bevochtigen van het demoterrein met giertanks had het publiek soms wat hinder van het stof. - Foto's: Henk Riswick
De machinedemonstraties zijn een belangrijke trekker van de beurs Potato Europe. Ondanks het bevochtigen van het demoterrein met giertanks had het publiek soms wat hinder van het stof. - Foto's: Henk Riswick

Potato Europe in cijfers

 • 30 hectare beursterrein
 • 239 standhouders
 • 14 landen waar standhouders vandaan komen
 • 10.000 bezoekers
 • 60 nationaliteiten

Rooier met rijdend lossende bunker

Potato Europe is vooral een netwerkbeurs, toch waren er enkele noviteiten te ontdekken. Zo toonde Ropa een rooier met rijdend lossende bunker.

De Duitse rooierfabrikant Ropa kan haar tweerijige getrokken rooier Keiler II voortaan ook uitrusten met een rijdend lossende bunker. De rooier heet dan Keiler II L. De L staat voor laden. De bunker bergt 5,5 ton. Een conventionele bunker 7,5 ton. De meerprijs bedraagt €18.000. Qua bouwwijze lijkt de bunker op die van AVR, dus 2 gescheiden bunkerbodems, met daartussen een reinigingswals.
De Duitse rooierfabrikant Ropa kan haar tweerijige getrokken rooier Keiler II voortaan ook uitrusten met een rijdend lossende bunker. De rooier heet dan Keiler II L. De L staat voor laden. De bunker bergt 5,5 ton. Een conventionele bunker 7,5 ton. De meerprijs bedraagt €18.000. Qua bouwwijze lijkt de bunker op die van AVR, dus 2 gescheiden bunkerbodems, met daartussen een reinigingswals.

Bunkerverstekrooier

AVR was present met de Spirit 5200 bunkerverstekrooier. De Spirit 5200 is kort door de bocht gezegd een wat uitgeklede mechanisch aangedreven Spirit 6200, zonder automatische bunkervulling en automatische vlakstelling. Achteraf gezien iets te uitgekleed voor de Nederlandse zetmeelaardappelteler. De huidige versie is daarom wel met automatische bunkervulling uitgerust.

Goedkopere stortbak

Euro Jabelmann, bekend van de goedkope en eenvoudige aardappelmechanisatie, toonde een stortbak die met € 28.500 veel goedkoper is dan wat de concurrentie aanbiedt, maar die qua afwerking wel erg Oost-Europees aandoet.

‘Voedselveilige’ axiaalrollen

Versleten axiaalrollen opnieuw berubberen gebeurt al sinds jaar en dag. Een noviteit is dat Vulkanisatie Zeeland voortaan de axiaalrollen van een rubbersamenstelling kan voorzien die voldoet aan de strenge kwaliteitsnormen op het gebied van voedselveiligheid (Food Grade), vertelt directeur Rinus Roon. Vanuit de rubberleverancier wordt een certificaat afgegeven dat onderschrijft dat de herstelde axiaalrollen aan de eisen voor voedselveilige verwerking van groenten en fruit voldoen. De rollen die verwerkers toepassen, krijgen een blauwe kleur, waardoor schoningsmachines afgebroken rubberstukjes beter detecteren. Met ‘voedselveilige’ rollen haakt Vulkanisatie Zeeland in op het nieuwe PlanetProof-keurmerk waarover supermarkten en telers het onlangs eens zijn geworden.

Meer noviteiten


 • De Belgische machinefabrikant AVR kan haar getrokken Ceres-pootmachine voortaan ook voorzien van een kunstmest-rijenzaaier. Vooral in Duitsland blijkt daar veel vraag naar. Korrelkunstmest in de rij in plaats van volvelds vindt daar opgang. Wanneer gekozen wordt voor een rvs-kunstmestbak, is een rotorkopeg of frees niet mogelijk. Er is geen ruimte voor beide, omdat de Ceres niet beschikt over een portaaldissel. AVR heeft de rijenzaaier zelf ontwikkeld, maar koopt de doseerunits in bij Gaspardo. Elke rij heeft 2 uitstroomopeningen, zodat de kunstmest iets links en rechts naast de knol wordt gepositioneerd. De 2 schijven staan zodanig diep dat de kunstmest iets dieper komt te liggen dan de knol. De wortels kunnen zo optimaal over de voedingsstoffen beschikken. De doseerunit kan hydraulisch of mechanisch worden aangedreven. De kunstmest-doseerunit heeft een meerprijs van circa €15.000.

  De Belgische machinefabrikant AVR kan haar getrokken Ceres-pootmachine voortaan ook voorzien van een kunstmest-rijenzaaier. Vooral in Duitsland blijkt daar veel vraag naar. Korrelkunstmest in de rij in plaats van volvelds vindt daar opgang. Wanneer gekozen wordt voor een rvs-kunstmestbak, is een rotorkopeg of frees niet mogelijk. Er is geen ruimte voor beide, omdat de Ceres niet beschikt over een portaaldissel. AVR heeft de rijenzaaier zelf ontwikkeld, maar koopt de doseerunits in bij Gaspardo. Elke rij heeft 2 uitstroomopeningen, zodat de kunstmest iets links en rechts naast de knol wordt gepositioneerd. De 2 schijven staan zodanig diep dat de kunstmest iets dieper komt te liggen dan de knol. De wortels kunnen zo optimaal over de voedingsstoffen beschikken. De doseerunit kan hydraulisch of mechanisch worden aangedreven. De kunstmest-doseerunit heeft een meerprijs van circa €15.000.

 • Dewulf heeft haar tweerijige pootmachine CP22 voor exportmarkten vernieuwd. Deze heeft nu een frame gebaseeerd op de vierrijige CP42. Bijzonder is dat deltaplanten mogelijk is. Dit zou een meeropbrengst van 5% opleveren.

  Dewulf heeft haar tweerijige pootmachine CP22 voor exportmarkten vernieuwd. Deze heeft nu een frame gebaseeerd op de vierrijige CP42. Bijzonder is dat deltaplanten mogelijk is. Dit zou een meeropbrengst van 5% opleveren.

 • Horsch toonde een rupscarrier die vrachtwagenopleggers of afschuifwagens kan dragen. Omwisselen kost 5 minuten. Zo kan een oplegger geschikt voor wegtransport toch met lage bodemdruk direct op het land geladen worden.

  Horsch toonde een rupscarrier die vrachtwagenopleggers of afschuifwagens kan dragen. Omwisselen kost 5 minuten. Zo kan een oplegger geschikt voor wegtransport toch met lage bodemdruk direct op het land geladen worden.

 • Zasso Group, een start-up uit Aken, heeft een onkruidverdelger ontwikkeld, die onkruid doodt middels stroom. Zasso ziet het als een extra alternatief, voor als glyfosaat verboden wordt. Het apparaat geleidt circa 10.000 volt door de plant, zodat stengels en wortels afsterven. Het bedrijf onderzoekt nu of het apparaat ook als loofdoder in aardappelen ingezet kan worden. Dat wordt onder meer getest bij Versuchstation Dethlingen in Münster en de Landwirtschaftskammer Noordrijn-Westfalen in Buir. Er wordt gewerkt met lagere voltages, 4.000 tot 8.000 volt, omdat het loof vernietigd moet worden zonder de knollen te beschadigen. Vorig jaar is het apparaat al eens ingezet op een demo bij Weuthen. Toen bleek dat te hoge voltages interne gebreken aan de knol veroorzaakten; reden dat nu met lagere voltages wordt geëxperimenteerd.

  Zasso Group, een start-up uit Aken, heeft een onkruidverdelger ontwikkeld, die onkruid doodt middels stroom. Zasso ziet het als een extra alternatief, voor als glyfosaat verboden wordt. Het apparaat geleidt circa 10.000 volt door de plant, zodat stengels en wortels afsterven. Het bedrijf onderzoekt nu of het apparaat ook als loofdoder in aardappelen ingezet kan worden. Dat wordt onder meer getest bij Versuchstation Dethlingen in Münster en de Landwirtschaftskammer Noordrijn-Westfalen in Buir. Er wordt gewerkt met lagere voltages, 4.000 tot 8.000 volt, omdat het loof vernietigd moet worden zonder de knollen te beschadigen. Vorig jaar is het apparaat al eens ingezet op een demo bij Weuthen. Toen bleek dat te hoge voltages interne gebreken aan de knol veroorzaakten; reden dat nu met lagere voltages wordt geëxperimenteerd.

 • HLB heeft een box ontwikkeld voor LeafSpot, om alternariaherkenning te verbeteren. De box levert altijd dezelfde foto-afstand en hoeveelheid licht bij het maken van de aardappelbladfoto met de LeafSpot-app. De app geeft aan of het ozonschade of alternaria is. Een abonnement op LeafSpot kost €500 per jaar.

  HLB heeft een box ontwikkeld voor LeafSpot, om alternariaherkenning te verbeteren. De box levert altijd dezelfde foto-afstand en hoeveelheid licht bij het maken van de aardappelbladfoto met de LeafSpot-app. De app geeft aan of het ozonschade of alternaria is. Een abonnement op LeafSpot kost €500 per jaar.

 • Mooij Agro introduceerde een metalen kist voor de bewaring van aardappelen. De nieuwe bewaarbox is een alternatief voor houten kisten. Het grote voordeel van deze kisten is volgens Mooij dat ze goed te reinigen en te ontsmetten zijn. De kisten zijn van gegalvaniseerd staal, de wanden en bodem zijn bekleed met zachte kunststof roosters. De kisten zijn opvouwbaar tot een tiende van het volume, leeg nemen ze in de opslag dus weinig ruimte in beslag, ook transport van de lege kisten is daardoor goedkoper. De op de beurs getoonde box heeft een inhoud van 1 kuub, een versie van 2 kuub is ook leverbaar. De maat van de nu leverbare varianten is niet gelijk aan die van de traditionele houten kisten. Volgens salesmanager Jeroen van Kappel passen de boxen goed in een bestaand ventilatiesysteem. Mocht er vraag komen naar deze boxen in de Nederlandse standaardmaten dan kunnen die ook geproduceerd worden. Over de prijs wil Mooij nog niets loslaten. Wel is duidelijk dat ze duurder zijn dan houten kisten.

  Mooij Agro introduceerde een metalen kist voor de bewaring van aardappelen. De nieuwe bewaarbox is een alternatief voor houten kisten. Het grote voordeel van deze kisten is volgens Mooij dat ze goed te reinigen en te ontsmetten zijn. De kisten zijn van gegalvaniseerd staal, de wanden en bodem zijn bekleed met zachte kunststof roosters. De kisten zijn opvouwbaar tot een tiende van het volume, leeg nemen ze in de opslag dus weinig ruimte in beslag, ook transport van de lege kisten is daardoor goedkoper. De op de beurs getoonde box heeft een inhoud van 1 kuub, een versie van 2 kuub is ook leverbaar. De maat van de nu leverbare varianten is niet gelijk aan die van de traditionele houten kisten. Volgens salesmanager Jeroen van Kappel passen de boxen goed in een bestaand ventilatiesysteem. Mocht er vraag komen naar deze boxen in de Nederlandse standaardmaten dan kunnen die ook geproduceerd worden. Over de prijs wil Mooij nog niets loslaten. Wel is duidelijk dat ze duurder zijn dan houten kisten.

 • Het Zwitserse bedrijf Visar Sorting toonde op de beurs een optische sorteermachine voor aardappelen. Volgens de fabrikant kan de machine zowel gewassen als ongewassen aardappelen op maat sorteren en ook kluiten, knollen met een afwijking, rhizoctonia of schurft eruit halen. De machine heeft maximaal zes uitgangen, zodat in meerdere maten en/of kwaliteiten gesorteerd kan worden. De opgestelde machine met één spoor heeft in pootaardappelen een capaciteit van zo’n 2,5 ton per uur. De machine scant maximaal 30 aardappelen per seconde. Voor een grotere sorteercapaciteit kunnen meerdere machines naast elkaar geschakeld worden. De aardappelen worden voor ze de scanner ingaan een voor een door de machine geschoten, zodat de hele oppervlakte van de knol in één keer rondom gescand kan worden. De gewenste kwaliteit van het eindproduct kan door de gebruiker eenvoudig ingesteld worden. Een bedrijfsklare sorteermachine met een spoor kost €190.000.

  Het Zwitserse bedrijf Visar Sorting toonde op de beurs een optische sorteermachine voor aardappelen. Volgens de fabrikant kan de machine zowel gewassen als ongewassen aardappelen op maat sorteren en ook kluiten, knollen met een afwijking, rhizoctonia of schurft eruit halen. De machine heeft maximaal zes uitgangen, zodat in meerdere maten en/of kwaliteiten gesorteerd kan worden. De opgestelde machine met één spoor heeft in pootaardappelen een capaciteit van zo’n 2,5 ton per uur. De machine scant maximaal 30 aardappelen per seconde. Voor een grotere sorteercapaciteit kunnen meerdere machines naast elkaar geschakeld worden. De aardappelen worden voor ze de scanner ingaan een voor een door de machine geschoten, zodat de hele oppervlakte van de knol in één keer rondom gescand kan worden. De gewenste kwaliteit van het eindproduct kan door de gebruiker eenvoudig ingesteld worden. Een bedrijfsklare sorteermachine met een spoor kost €190.000.

 • Tomra toonde een sorteerder voor veldgewasaardappelen die met camera’s alles wat geen aardappel is uit de partij sorteert. De machine wordt achter de stortbak gezet en is leverbaar met capaciteiten van 30 tot 70 ton per uur.

  Tomra toonde een sorteerder voor veldgewasaardappelen die met camera’s alles wat geen aardappel is uit de partij sorteert. De machine wordt achter de stortbak gezet en is leverbaar met capaciteiten van 30 tot 70 ton per uur.

Lees ook: Nieuwe opvouwbare metalen box voor aardappelbewaring

Plein voor biolandbouw

Op de beurs was een speciaal plein voor biologische landbouw ingericht. Het Duitse landbouwministerie stelde in 2002 als doelstelling dat op termijn 20% van de landbouw biologisch moet zijn. Daarvan is in 2018 nog niet de helft gerealiseerd. Daarom op de beurs extra aandacht voor biologische teelt. Het Kompetenzzentrum Ökolandbau Niedersachsen presenteerde een teelthandleiding speciaal voor aardappeltelers die om willen schakelen naar biologische teelt. Het landbouwministerie wees in het hele land 240 biologische bedrijven aan die dienen als demonstratiebedrijven. Deze bedrijven willen hun opgedane kennis delen met collega’s en telers die om willen schakelen.

Druppelirrigatie tegen waterschaarste

Droogte en waterschaarste zijn ook in Duitsland belangrijk items in de landbouw. Burgers hebben er moeite mee dat zij opgeroepen worden om zuinig te zijn met water terwijl akkerbouwers wel hun mais en aardappelen 6 of 7 keer per jaar met schaars water beregenen. Reden voor irrigatiespecialist Netafim en kunstmestfabrikant ICL om vrij grootschalig druppelirrigatie in combinatie met fertigatie te testen. In aardappelen leverde dat naast een besparing op water ook een besparing op de stikstofgift op omdat er minder uitspoelt. Doordat op het juiste moment de juiste hoeveelheid water gegeven kan worden, is schurft ook beter onder controle te houden. De grote vraag is altijd: wat kost het en wat levert het op? Netafim en ICL presenteren aan het eind van het jaar een rekenmodel waarmee telers uit kunnen rekenen hoeveel druppelirrigatie in hun situatie kost en hoeveel het op kan leveren.

Martijn Knuivers en Luuk Meijering

Of registreer je om te kunnen reageren.