Akkerbouw

Achtergrond

Meer spanning op de uienmarkt; verkoop stijgt

Er heerst spanning op de uienmarkt door beperkte beschikbaarheid en tegenvallende opbrengsten.

Senegal heeft een importquotum afgegeven, waardoor meer fijnere uien kunnen worden afgezet. De beschikbaarheid van uien is dit seizoen vrij dunnetjes. Er wordt nog geoogst en opbrengsten vallen bij veel telers tegen. Waar eerder werd gedacht dat 12 vrachten van een perceel af zouden komen, zijn het soms maar 10 vrachten. Verwerkers zijn flink aan de markt en kopen alle soorten en maten uien, ook voor levering later in het jaar.

Tekst gaat verder onder foto

Oogsten van uien in Noord-Brabant. Er wordt nog geoogst en opbrengsten vallen bij veel telers tegen. - Foto: Peter Roek
Oogsten van uien in Noord-Brabant. Er wordt nog geoogst en opbrengsten vallen bij veel telers tegen. - Foto: Peter Roek

Flinke prijsstijging voor grove uien

De noteringen op de beurs in Emmeloord laten dan ook een flinke stijging zien voor met name grovere uien, omdat deze schaars zijn. De gemiddelde uienprijs voor af-land zaaiuien ligt rond € 25 per 100 kilo. De bandbreedte van alle maatsorteringen reikt tussen € 15 en € 30 per 100 kilo.

Tekst gaat verder onder grafiek

Door de schaarste vragen telers meer, waardoor exporteurs ook de baalprijs omhoog krikken. Voorraden bij verpakkers zijn dit seizoen kleiner, omdat er minder (grove) uien van het land komen. Het aanbod van telers wordt over een paar weken kleiner als alles achter de planken zit.

Tegenvallende opbrengsten

Verwerkers merken dat inkopen lastiger is dan in andere jaren. Veel plantuien worden naar binnen gereden, en in het Zuidwesten vallen de opbrengsten vies tegen qua grofte. Verwerkers in het Zuidwesten kopen daarom al meer uien verder van huis dan anders. De neerslag van afgelopen periode maakt dat plantuien droog uit de schuur prijstechnisch interessanter zijn om te kopen dan zaaiuien.

Meer fusarium in uien

Zorgen over de kwaliteit worden steeds meer geuit. Er komt meer fusarium voor bij uien door het lastige groeiseizoen, waarin veel uien zijn beregend. Bacterierot is nog niet goed zichtbaar, maar het wordt geadviseerd om de uien ook inwendig goed te controleren.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.