Akkerbouw

Achtergrond

Hogere graanprijs houdt FAO voedselprijs index stabiel

De maandelijkse voedselprijsindex van Wereldvoedselorganisatie FAO bleef in augustus vrijwel gelijk.

De graanprijzen zijn weliswaar fors gestegen, maar zuivel en plantaardige olie daalden licht in prijs. De suikerprijs daalde met ruim 5% het hardst. Dat meldt de FAO.

De Foodprice index komt in augustus uit op 167,6. Dat is vrijwel gelijk aan juli, maar wel 10 punten (5,4%) onder het niveau van augustus 2017.

Tarweprijzen wereldwijd flink gestegen

De index voor granen kwam in augustus uit op 168,4, dat is 4% hoger dan in juli en 10% boven het niveau van augustus 2017. Vooral de tarweprijzen zijn wereldwijd gestegen, met meer dan 8% maand op maand. Oorzaak is de lagere oogstverwachting in met name de EU en Rusland. Maisprijzen stijgen ook maar wel minder hard. Oorzaken zijn lager verkopen door Argentinië en Brazilië en het effect van de hogere tarweprijs speelt eveneens een rol.

Tekst gaat verder onder foto

Vooral de tarweprijzen zijn wereldwijd gestegen, met meer dan 8% maand op maand. Oorzaak is de lagere oogstverwachting in met name de EU en Rusland.  - Foto: ANP
Vooral de tarweprijzen zijn wereldwijd gestegen, met meer dan 8% maand op maand. Oorzaak is de lagere oogstverwachting in met name de EU en Rusland. - Foto: ANP

Zuivelindex daalde licht

De zuivelindex daalde licht met 1,5% naar 196,2, dat is de derde daling op maandbasis op rij. Boter en melkpoederprijzen dalen licht, terwijl kaasprijzen iets herstelden van de dip in juli. Er zijn in deze periode van het jaar, net als in andere jaren, weinig marktactiviteiten volgens de analyse van de FAO.

Voor de melkproductie in de EU en Australië wordt rekening gehouden met een kleine daling als gevolg van droogte. Voor Nieuw-Zeeland daarentegen wordt gerekend op een iets hogere melkproductie dan eerder verwacht voor het seizoen 2018-2019.

Suikerprijzen naar laagste niveau in 10 jaar

De suikerprijzen daalden met 5,4% naar 157,3, dat is het laagste niveau in 10 jaar. De daling in augustus is vooral het gevolg van de daling van de wisselkoers van de valuta in Brazilië en India ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat maakt de export van suiker door deze groep producenten meer concurrerend en vergroot het aanbod op de wereldmarkt. Dat effect is vooralsnog groter dan zorgen over de productie in de EU en delen van Azië.

Of registreer je om te kunnen reageren.