Akkerbouw

Achtergrond

Herfstteelt maakt courgetteseizoen niet meer goed

Hoe lang het courgetteseizoen nog duurt, is afwachten. Maar dat het een matig seizoen is, staat vast.

Half augustus leefde nog de hoop dat met het dalen van de temperaturen en een rustige groei de prijzen voor courgette enigszins zouden stijgen. Tussen half en eind augustus was daar ook sprake van, maar in september zakte het prijsniveau weer naar prijzen tussen 10 en 20 cent.

Juli zeer slecht qua prijsvorming

Bij ZON fruit & vegetables, waar redelijk veel courgettes worden aangevoerd, was juli een zeer slechte maand qua prijsvorming. Vanaf 7 augustus verbeterde de prijsvorming enigszins. Het niveau van toen 11 cent voor de sortering X14 liep snel op naar 20 cent op 9 augustus, 27 cent op 15 augustus en op 17 augustus werd de piek van 52 cent per stuk bereikt.

Rond of onder de kostprijs

Tussen 20 en 25 augustus stabiliseerde de prijs tussen 25 en 30 cent, maar daarna zakte het toch weer onder de 2 dubbeltjes en schommelde de prijs veelal rond of zat deze onder de kostprijs. Kortom, circa 3 weken was het prijsniveau aanvaardbaar en daarna is de prijs gelukkig niet zo ver teruggezakt als waar in juli sprake van was.

Zeer matig seizoen voor courgettes

Gezien de afnemende temperaturen en daarmee gepaard gaande afnemende groei en de eerste koude nacht met op plaatsen een graadje vorst is het even afwachten hoe lang het seizoen nog zal duren. Mocht het nog een keer een nacht net vriezen, zoals lokaal wordt voorspeld, dan is het met de productie daar wel gedaan. Op plaatsen waar dat nachtvorstje uitblijft, kan de oogst nog doorlopen tot in de eerste 2 weken van oktober, maar dan is er zeker een einde gekomen aan een zeer matig verlopen courgetteseizoen.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.