Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

‘Emsland en Rixona azen op Avebe-aardappelen’

Zetmeelaardappelenoogst valt zo laag uit dat Avebe de voorschotprijs wel moet verhogen.

De oogst van zetmeelaardappelen kan de helft lager uitvallen dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Daarom moet Avebe de voorschotprijs verhogen om genoeg aardappelen te krijgen. De Duitse concurrent Emsland Stärke en de Nederlandse vlokkenproducent Rixona azen ook op de aardappelen.

Dat zegt voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). “Emsland en Rixona geven een bonus op de voorschotprijs van Avebe. Zowel Avebe als de leden van de coöperatie hebben er voor de langere termijn baat bij dat Avebe voldoende aanvoer van aardappelen houdt.”

Een perceel zetmeelaardappelen wordt gerooid.
Een perceel zetmeelaardappelen wordt gerooid.

Zorgen over aanvoer

De NAV-werkgroep Zetmeelaardappelen heeft een brief gestuurd aan het bestuur van Avebe om de zorgen kenbaar te maken. De Jong: “Avebe heeft voor het B-quotum de voorschotprijs al gelijk getrokken aan die van het A-quotum (€ 62 per ton).

Maar er is meer nodig. Emsland en Rixona benaderen de leden om de aardappelen op te kopen die buiten de verplichte levering vallen. Avebe moet de leden op voorhand duidelijk maken dat ook voor die aardappelen een goede prijs wordt betaald.”

Avebe heeft veel overleg met de leden, zegt een woordvoerster. ”Net als bij de belangenorganisaties, staat ook bij coöperatie Avebe de impact van de droogte hoog op de agenda. We kijken met onze leden hoe we gezamenlijk het beste resultaat kunnen realiseren in een jaar als dit.”

Avebe merkt in de aanvoer dat het een ongewoon jaar is, zegt de woordvoerster. “Zoals verwacht blijven de opbrengsten achter, maar we zien ook veel verschillen in volume, kwaliteit en zetmeelpercentage, hoewel het zetmeelpercentage de eerste weken duidelijk hoger lag dan in andere jaren. We passen onze verwerkingscapaciteit aan op de hoeveelheid te verwerken aardappelen.”

Toenemende onrust onder leden

Normaal bemoeit de NAV zich niet met het beleid van bedrijven, zegt De Jong. “Maar er is onrust ontstaan onder onze leden die leveren aan Avebe over de gevolgen van de droogte voor hun bedrijfsvoering. Wij hebben de overheid gevraagd de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen van toepassing te verklaren voor de regio’s die erg zwaar zijn getroffen dit jaar.”

“Eerst door hevige neerslag en later door extreme droogte en hitte. Er is een brede weersverzekering, maar daar doen slechts 1.500 van de 14.000 akkerbouwers aan mee. Dat geeft wel aan die de verzekering aangepast moet worden.”

Laatste reacties

  • aardappelboer

    tja wie heeft er dit jaar nou B aardappelen? Dat voegt helemaal niks toe, vorig jaar waren er genoeg B maar kreeg je lagere prijs dus om ze nu te goedkoop naar avebe te doen geef ik weinig kans.

  • info36

    De zetmeelbedrijven hebben in het voorjaar overal voor niets aardappelen kunnen laden zowel in Duitsland als in Nederland. Dat hebben ze niet gedaan dus nu ook niet zeutren.

  • J. Emmens

    Info heeft niet veel info, zie ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.