Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Cibe wil antwoorden en acties in EU-suikersector

Een jaar na de afschaffing van het EU-suikerquotum heeft de suikerprijs op de wereldmarkt, maar ook in de EU in de zomermaanden een historisch laag niveau behaald.

De crisis in de EU-suikersector is nog niet voorbij. Een jaar na de afschaffing van het EU-suikerquotum heeft de suikerprijs op de wereldmarkt, maar ook in de EU in de zomermaanden een historisch laag niveau behaald. De Europese suikersector blijft ernstige turbulenties ervaren. Cibe, de Europese organisatie waarin bietentelers uit 18 landen zijn verenigd, roept dan ook op tot antwoorden en acties.

Van importeur naar exporteur

De Europese suikersector is afgelopen jaar van importeur overgeschakeld naar exporteur, waardoor de prijsstructuur aanzienlijk is veranderd. Door het lage prijsniveau is € 1,5 miljard omzet weggevallen in de EU. De export uit de EU blijft met 3,2 miljoen ton suiker in seizoen 2017-’18 ver achter bij andere belangrijke productielanden zoals Brazilië, India en Thailand.

Slechte vooruitzichten ondanks minder suikerproductie

Hierdoor is de Europese suikersector geen prijszetter in de wereldmarkt. Er is een flinke stijging van het Europese areaal geweest. “Hoewel EU-productie van suiker dit jaar zal dalen door lagere opbrengsten, voornamelijk in Duitsland en Frankrijk, blijft het vooruitzicht uitzonderlijk slecht”, zegt Dirk de Lugt, lid van de Europese bietentelersorganisatie Cibe. Cibe gaat uit van een export van 2,4 miljoen ton suiker in seizoen 2018-’19.

Tekst gaat verder onder tweet

De huidige crisis vormt een bedreiging voor de financiële stabiliteit van de landbouwbedrijven en de weerbaarheid van de suikersector. Het afwachtende beleid van EU-instellingen vraagt om acties.

Neonicotinoïden

Beperkende maatregelen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en nieuwe veredelingstechnieken zijn van invloed op de Europese telers die altijd een voorbeeldrol hebben gehad op gebied van innovaties en duurzaamheid. De Lugt: “We moeten de kans krijgen om nog enkele jaren neonicotinoïden te blijven gebruiken totdat er alternatieven beschikbaar komen. Voor de langere termijn is het belangrijk dat nieuwe veredelingstechnieken gebruikt mogen worden om de sector minder afhankelijk te maken van gewasbeschermingsmiddelen.”

Tekst gaat verder onder foto

Start van de suikerbietencampagne 2018-2019 bij Suiker Unie in Dinteloord. De Europese suikersector is afgelopen jaar van importeur overgeschakeld naar exporteur, waardoor de prijsstructuur aanzienlijk is veranderd. - Foto: Roel Dijkstra
Start van de suikerbietencampagne 2018-2019 bij Suiker Unie in Dinteloord. De Europese suikersector is afgelopen jaar van importeur overgeschakeld naar exporteur, waardoor de prijsstructuur aanzienlijk is veranderd. - Foto: Roel Dijkstra

Duurzame bietengroei

Ook de duurzame bietengroei in de EU vraagt om maatregelen. Cibe dringt aan op meer transparantie bij het opstellen van contracten, prijzen, indicatoren, waardedelingclausules, groeimogelijkheden in de markt en handel. Zo is ook een gelijk speelveld met derde landen nodig. De suikerrietteelt wordt door sommige landen ondersteund, terwijl in Europa de markt is geliberaliseerd.

Cibe vraagt de EU om terughoudend te zijn in vrijhandelsakkoorden waarin suiker is opgenomen. EU-telers zijn namelijk de meest duurzame en efficiënte telers in de wereld, maar kunnen niet op tegen de devaluatie van de Braziliaanse munt, of concurreren met de exportsubsidies die door sommige landen worden verleend.

Ook moet er meer aandacht komen voor risicobeheer, zoals klimatologische impact en hogere volatiliteit van prijzen.

Eén reactie

  • Schrauwen Landbouw

    Ik heb nooit begrepen waarom de productie van suiker is vrijgegeven, terwijl de consumptie beperkt moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.