Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt is rustig met zorgen over doorwas

Het aanbod van af land-aardappelen loopt redelijk. Verschillende telers maken zich zorgen over doorwas.

Niet in alle percelen zit doorwas, maar het komt hier en daar toch voor. Daarnaast zijn er verschillende telers die het qua financiën wat lastiger hebben vanuit de uienopbrengsten. In zo’n geval is € 25 per 100 kilo een prima prijs voor aardappelen. Het aanbod is niet te groot, maar het loopt wel door.

Verder gebeurt er niet veel op de aardappelmarkt. De aardappelprijs lijkt zich redelijk vast gesetteld te hebben op € 25 per 100 kilo. Het Belgische Belgapom noteert ook deze week voor de verschillende fritesgeschikte rassen (Fontane, Bintje en Challenger) stabiel op € 25 per 100 kilo.

Prijzen bewegen niet of nauwelijks

Begin deze week kwamen de noteringen van PCA/Fiwap ook al niet van de plek. De notering van PotatoNL bewoog begin vorige week amper met 50 cent extra voor categorie 1 op € 26 tot € 29 per 100 kilo. Voor de fritesgeschikte categorie 2 notering waren geen transacties bekend, waardoor niet werd genoteerd. De notering op de termijnmarkt in Leipzig zakt naar een iets lager niveau; € 30,60 per 100 kilo voor het aprilcontract 2019 op 13 september. Daarmee blijft de notering zo rond € 31 bewegen.

Weinig nieuws

De lagere opbrengstverwachtingen en proefrooiingen zijn verwerkt in deze prijs. Het aantal verhandelde contracten ligt deze week op gemiddeld 56 contracten per dag. Het geeft weer dat het erg rustig is op de aardappelmarkt. Ter vergelijking: op 16 juni werd een record van 1.239 contracten verhandeld voor het aprilcontract 2019. Toen werd duidelijk dat de aardappelopbrengsten tegen zouden gaan vallen bij aanhoudend droog en warm weer.

Prognose: opwaartse prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.