ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Akkerbouw

Achtergrond

Wijdvertakte marktleider Südzucker nadert 100-jarig bestaan

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals het bedrijf Südzucker.

Südzucker is weliswaar een beursgenoteerde onderneming met een plaatsje in de index van de kleinere zogenoemde smallcapbedrijven (SDAX), maar heeft coöperatieve wortels. De telerscoöperatie Süddeutsche Zuckerrübenverwertungs-Genossenschaft eG (SZVG) heeft namelijk de meerderheid van het belang in handen gehouden. Dat belang bedraagt 56%.

Südzucker is de leidende bietenverwerker in Europa met tal van nevenactiviteiten en werd opgericht in 1926. Voorgangers van het bedrijf waren er ook. Die kwamen op naarmate de suikerbiet in de 19de eeuw ingang vond in de akkerbouw. 

Südzucker in het kort

  • Hoofdkantoor Mannheim, Duitsland
  • Omzet in 2017-‘18: € 6,98 miljard
  • Marktwaarde 2017-‘18: ruim € 3 miljard
  • 18.500 medewerkers
  • 29 suikerfabrieken en 2 raffinaderijen, verdeeld over 11 landen
  • Bio-ethanol: 4 fabrieken.
  • Hoogste 52-wekenkoersaandeel: € 19,47, laagste € 11,915

 

Vrijgave EU-suikermarkt zorgt voor lage prijzen

Het duurt niet zo heel lang meer en Südzucker kan zijn 100-jarig bestaan vieren. Maar veel te vieren heeft het concern, net als de concurrenten, op dit moment niet. De vorig jaar vrijgegeven Europese suikermarkt bezorgt de industrie de nodige hoofdbrekens als gevolg van zorgwekkend lage prijzen. Dat is terug te zien in de onlangs gepresenteerde cijfers over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar 2018-‘19. Zowel omzet als resultaat kwamen lager uit dan een jaar eerder.

Op de suikeractiviteiten verwachten de Duitsers dit boekjaar als geheel toe te moeten leggen. Het rood geschreven resultaat belandt volgens de prognose ergens tussen min € 100 en min € 200. Het concernresultaat blijft echter positief, doordat Südzucker ook nog op andere terreinen van de voedingsindustrie van de partij is. Dat compenseert de diepe dip op de suikermarkt ruimschoots.

3 niet-suikeractiviteiten van Südzucker

De niet aan de suiker gerelateerde activiteiten zijn verdeeld over 3 segmenten:

 

  • specialiteiten: ingrediënten voor voeding en veevoer, diepvriespizza’s, zetmeel en zogenoemde portieverpakkingen, ondergebracht bij dochterbedrijf PortioPack Europe. Bij portieverpakkingen valt te denken aan suikerzakjes (daarmee is het begonnen) en kleine pakjes met snacks en snoep.
  • vruchten: houdt zich bezig met de productie van fruittoebereidingen die dienen als ingrediënten voor de zuivel- en bakwarenindustrie. Deze fruitverwerkende activiteit en de zetmeelproductie komen voor een groot deel voor rekening van het Oostenrijkse bedrijf Agrana, waarin Südzucker een controlerend meerderheidsbelang heeft. Een minderheidsbelang van 35% heeft Südzucker voorts in het Britse ED&F Man.
  • bio-ethanol: van de bieten wordt ook bio-ethanol gemaakt. De productie ervan wordt overgelaten aan de apart aan de beurs genoteerde dochteronderneming CropEnergies.

 

Ondanks de diversificatie van de bedrijvigheid blijft suiker de hoofdmoot van het concern. Het Europese areaal waarvan Südzucker dit jaar bieten betrekt, bedraagt 435.800 hectare. Dat is niet veel minder dan in 2017, toen de bieten 445.000 hectare in beslag namen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.