Akkerbouw

Achtergrond

Weinig neerslag houdt spanning op aardappelmarkt

Het Belgische Belgapom noteert deze week voor vroege aardappelen stabiel op € 25 per 100 kilo. De stemming op de markt is vast.

Eerder deze week startte het Belgische PCA/Fiwap met de notering voor vroege aardappelen met € 25 tot € 30 per 100 kilo. In het zuiden van Nederland is goed te merken dat Belgische fabrieken flink aan de aardappelen trekken. Zowel oude als nieuwe oogst wordt gekocht. Kwaliteitsstandaarden zijn daarbij behoorlijk rekbaar.

Te weinig neerslag

Het is erg spannend wat er gaat gebeuren. De millimeters regen die gevallen zijn, vallen tot dusver erg tegen. Uit nieuwe proefrooiingen van het aardappelinstituut PCA blijkt dat de groei uit de aardappelen is. Ook de hoofdoogst van aardappelen in Nederland ligt achter op andere jaren qua groeiontwikkeling met hoge onderwatergewichten (owg), blijkt uit de proefrooiing van Aviko Potato van week 31. Het owg van Fontanes van het zand valt tegen. Het owg van Fontanes is normaal al hoog, en met weinig neerslag vallen ze gemiddeld extreem hoog uit.

De termijnmarkt in Leipzig is deze week wat omhoog gekropen; tegen € 30 per 100 kilo aan voor het aprilcontract 2019. Begin deze week stond de notering op € 27,90, maar op 9 augustus werd op € 29,90 per 100 kilo genoteerd. Dat is alsnog € 1,10 lager dan een week eerder.

Prognose: opwaartse prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.