Akkerbouw

Achtergrond

‘Sorghum moet zich bewijzen in dit droge jaar’

Akkerbouwer de Milliano teelt sorghum voor een veehouder. Hij vindt het rendement in potentie beter dan van tarwe, het is gelijkwaardig aan snijmais.

Sorghum moet zich dit jaar bewijzen, vindt akkerbouwer Walter de Milliano (68) in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg. Is het gewas in Nederland beter bestand tegen de aanhoudende droogte dan mais? “De voortekenen zien er positief uit”, zegt De Milliano. Ook het Louis Bolk Instituut zag vorig jaar al veel kansen voor sorghum.

De Milliano heeft een akkerbouwbedrijf waar hij tarwe, uien, aardappelen, luzerne en sorghum verbouwt. Dit laatste gewas teelt en veredelt hij sinds 2005. Dit jaar heeft hij in de tweede helft van mei – bij een bodemtemperatuur van 12 tot 14 graden – 3 hectare sorghum gezaaid met een bietenzaaimachine.

‘In vergelijking met mais is sorghum minder ziektegevoelig’

Een onkruidvrij perceel en een hoge bodemtemperatuur zijn daarbij essentieel. Vooral vanwege de trage beginontwikkeling van de plant. Verder zijn slechts 3 onkruidbestrijdingsmiddelen toegelaten. In vergelijking met mais is sorghum echter minder ziektegevoelig.

Akkerbouwer Walter de Milliano in een perceel met sorghum - Foto: Huib de Jonge.
Akkerbouwer Walter de Milliano in een perceel met sorghum - Foto: Huib de Jonge.

Waterbehoefte sorghum ligt 40% lager dan bij mais

De Milliano ervaart een toenemende interesse voor sorghum. “Vooral in gebieden met lange droge periodes. Het gewas overbrugt gemakkelijk zo’n droge periode. Mais schiet bij vochttekort in de stress; sorghum overbrugt dit met een groeistop. De waterbehoefte is ook 40% lager dan bij mais.”

‘Door het veranderende klimaat gedijt sorghum steeds beter op Nederlandse akkers’

Sorghum is een tropisch gewas dat behoefte heeft aan veel warmte. Door het veranderende klimaat en de veredeling gedijt het echter steeds beter op Nederlandse akkers. Al komt de afrijping in doorsnee jaren wel in het gedrang. Maar zoals de vlag er nu bijhangt, kan het gewas dit jaar goed afrijpen. De Milliano: “Het resultaat is glutenvrij graan met een eiwitgehalte van ongeveer 11%. Dat is geschikt als diervoeder.”

Ook goede opbrengst mogelijk op verzilte en marginale gronden

Door de zouttolerantie en efficiënte voedingsopname van sorghum is ook op verzilte en marginale gronden een relatief goede opbrengst mogelijk.

‘De wortels kunnen dichte grondlagen doorwortelen en bodemverdichting opheffen’

Als C4-gewas kan sorghum co2 goed binden en beschikt het over een bijzonder efficiënt, diep en intensief wortelstelsel dat meer nutriënten en water uit de bodem opneemt. De Milliano: “De wortels kunnen dichte grondlagen doorwortelen en daardoor bodemverdichting opheffen. Bovendien verbetert dit wortelgestel de capillaire werking van de grond en het organische stofgehalte.”

Hectareopbrengsten tussn de 10 en 30 ton droge stof

De Milliano verkoopt sorghum aan een naburige melkveehouder die het hakselt en inkuilt als snijmais. De opbrengst varieert tussen de 10 en 30 ton droge stof per hectare en doet daarmee niet onder voor snijmais. “In het rantsoen is het een goede aanvulling qua structuur en energie.”

Sorghum in de kuil op een melkveebedrijf in het Brabantse Odiliapeel - Foto: Van Assendelft Fotografie.
Sorghum in de kuil op een melkveebedrijf in het Brabantse Odiliapeel - Foto: Van Assendelft Fotografie.

‘Sorghum is nog niet veredeld voor Nederlandse omstandigheden waardoor opbrengsten variëren’

Het financiële rendement van sorghum is nog niet duidelijk. De Milliano: “In potentie is het rendement van dit gluten- en GMO-vrije gewas beter dan van tarwe en het is gelijkwaardig aan snijmais. Maar omdat het gewas nog niet is veredeld voor Nederlandse omstandigheden hebben we nu te maken met variabele opbrengsten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.