Akkerbouw

Achtergrond

Senegal laat importuien toe

Senegal heeft de grens voor importuien geopend, waardoor langzaam meer uien die kant op kunnen.

Als de voorraad in de haven is weggewerkt, komt er wat meer stemming op de markt, is de verwachting. De telersprijzen van uien zijn deze week redelijk stabiel, al is de bandbreedte binnen de sorteringen iets toegenomen. De beurs in Emmeloord noteert tussen € 15 en € 26 per 100 kilo voor de verschillende maatsorteringen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Andere dynamiek in uienmarkt

Het relatief hoge prijsniveau zorgt voor een andere dynamiek in de markt. Verwerkers en sorteerders zijn voorzichtig met inkopen op de lange termijn. Dat komt grotendeels doordat alles moet worden voorgefinancierd. Telers zijn vasthoudend. Lagere opbrengsten vragen om een hogere prijs om de kosten te dekken. Aan de andere kant vragen exporteurs zich af hoever de baalprijs kan stijgen zonder dat afnemers afvallen. Dat zorgt voor een spanningsveld op de uienmarkt.

30% lagere opbrengsten

Landelijk worden opbrengsten zo’n 30% lager ingeschat. Door het droge en hete groeiseizoen vallen opbrengsten zwaar tegen. Verschillende exporteurs gaan uit van een weekafzet dit seizoen tussen 13.000 tot 14.000 ton, terwijl de verwerkingscapaciteit op 35.000 ton per week ligt.

Naast tegenvallende opbrengsten zijn er zorgen over doorwas, hergroei en de kwaliteit van de bewaaruien.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.