Akkerbouw

Achtergrond

Seizoen ijsbergsla loopt als een tierelier

Verloopt bij bloemkool, broccoli en prei de aanvoer stroef door het aanhoudende warme weer, voor ijsbergsla en andere bladgewassen geldt dat zeker niet.

De vraag is eigenlijk heel het seizoen al goed, en zeker in de vrije handel worden goede prijzen betaald. Daar staan natuurlijk wel extra kosten van brandstof en arbeid tegenover, en een behoorlijke lichamelijke en psychische belasting.

Momenteel ligt het prijsniveau in de vrije handel rond 60 tot 65 cent voor de 10’ers. Ondanks het warme, droge weer is die sortering goed haalbaar, maar dat vraagt wel regelmatig beregenen.

Vacuümkoeling bevorderlijk voor kwaliteit

Kwalitatief spelen met name rand en schotvorming, maar tot echte problemen heeft dat tot op heden niet geleid. Dat de meeste telers werken met een vacuümkoeling om het product snel terug te koelen, is onder de huidige omstandigheden zeker bevorderlijk voor een goede kwaliteit in het handelskanaal.

Dat in Nederland de vraag naar ijsbergsla goed is, heeft volgens een verkoper in Zuid-Nederland zeker te maken met het feit dat telers hier kunnen beregenen. - Foto: Stan Verstegen
Dat in Nederland de vraag naar ijsbergsla goed is, heeft volgens een verkoper in Zuid-Nederland zeker te maken met het feit dat telers hier kunnen beregenen. - Foto: Stan Verstegen

IJsbergsla schaars in Europa

Dat in Nederland de vraag naar ijsbergsla goed is, heeft volgens een verkoper in Zuid-Nederland zeker te maken met het feit dat telers hier kunnen beregenen. “In andere delen van Europa is dat niet het geval en mede daardoor is er eigenlijk heel het seizoen Europees gezien al sprake van schaarste.”

Hij voorziet dat de marktsituatie in de komende maand zeker niet zal wijzigen, maar mogelijk zelfs tot het einde van het seizoen niet veel zal veranderen. “Er is al vraag om ijsbergsla vast te leggen tot in oktober.”

Prognose: aanhoudend stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.