Akkerbouw

Achtergrond

Prijs Chinese kool redelijk goed bij beperkt aanbod

De vraag naar Chinese kool is vrijwel het hele seizoen al redelijk goed.

Op Veiling BelOrta fluctueert de prijsvorming tussen 60 cent en € 1 per kool in de sortering 900+. Er is een duidelijk verband tussen de gemiddelde prijs en de aangevoerde hoeveelheid.

Tekst gaat verder onder grafiek

Op de Nederlandse veilingen is momenteel niet of nauwelijks sprake van aanvoer van Chinese kool. In de vrije handel is merkbaar dat het aanbod door de hitte en droogte momenteel wat minder is dan gebruikelijk, stelt een Nederlandse teler vast. In de teelt vallen toch wat meer planten weg, omdat ze niet goed aan de groei zijn gegaan.

Hoge druk van koolvlieg

Ook is de druk van de koolvlieg hoog wat eveneens leidt tot uitval van planten. De inwendige kwaliteit is tijdens de hete, droge periode goed gebleven door regelmatig beregenen. In de vrije handel wordt gesproken van prijzen tussen 60 cent en € 1 voor kolen van 800 gram.

Anders dan bijvoorbeeld bladgewassen, profiteert Chinese kool niet echt van het beperktere aanbod van sommige andere groenten. Op de bewaarbaarheid van de bewaarteelten heeft de extreme zomer geen invloed, omdat die pas in de loop van augustus geplant worden.

Prijs Chinese kool afhankelijk van aanvoer

Volgens Veiling BelOrta is het juist zo dat de prijsvorming van Chinese kool enigszins is beïnvloed door de goede prijsvorming van met name rode en witte kool in de afgelopen periode. Verder is de prijsvorming erg afhankelijk van de aanvoer. Bij een grotere dagaanvoer zakken de prijzen naar zo’n 60 cent en bij een kleine dagaanvoer gaat het richting € 1 per kool in de sortering 900+, dat zijn kolen tussen 800 en 1.000 gram.

Startte het seizoen 2018 lauwtjes met een prijs van 32 cent, daarna was er met af en toe een dip een stijgende trend tot € 1,21 op 24 juli. Vanaf toen is het prijsbeeld schommelend: 47 cent op 30 juli, 87 cent op 3 augustus, 44 cent op 10 augustus, 94 cent op 16 augustus en 58 cent op 21 en 23 augustus.

Deze week zitten de prijzen op maandag op 63 cent en op dinsdag op 88 cent. Het schommelende beeld is gekoppeld aan een wisselende aanvoer, en die is niet per se gekoppeld aan de veildag.

Prognose: wisselende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.