Foto: Ton Kastermans Fotografie AkkerbouwAchtergrond

Overal in Nederland risico op phythophthora

Door het wisselvallige weer lopen alle aardappelteeltgebieden deze week risico op phytophthora. Dat blijkt uit de phytophthora-monitoring van Dacom Farm Intelligence, die Boerderij wekelijks publiceert.

Donderdag 30 augustus is de meest risicovolle dag met veel rode stippen, behalve in Noordoost-Nederland. Dinsdag 28 augustus zit het zwaartepunt in het Noorden, woensdag 29 augustus is het overal oppassen geblazen. Vrijdag 31 augustus ligt phytophthora op de loer in het oosten van Nederland. Daarna is het gevaar weer geweken.

Overal in Nederland risico op phythophthora


‘Risicovolle infectieperiode lijkt van korte duur’

“Met een nazomer op de horizon lijkt de risicovolle periode van infecties vooralsnog van korte duur”, aldus Cor Rijzebol, technisch expert bij Dacom. Over phytophthora-haarden zegt hij: “Ik heb niet de indruk dat er problemen zijn in het veld. Daar is het seizoen ook niet naar.”

Droog, heet zomerweer vermindert risico schimmelziekten

Het is dit seizoen door het droge en hete zomerweer zo rustig geweest ten aanzien van schimmelziekten dat Boerderij niet wekelijks infectierisicokaartjes heeft gepubliceerd. Haarden van de ziekte worden dan ook amper gemeld. Aardappeltelers konden bijzonder ruime spuitschema’s hanteren. De droogte was de voornaamste vijand van de teelt.

De laatste weken heeft de neerslag Nederland weer gevonden en is er dus weer meer aan de hand op het veld. Voor telers zaak om de vinger aan de pols te houden.

Beheer
WP Admin