Akkerbouw

Achtergrond

Hogere sojaprijs mede door handelsoorlog

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China treft de sojabonenmarkt flink.

De uitvoer van Amerikaanse sojabonen naar China is voor lange tijd behoorlijk verstoord. Chinese staatsmedia melden dat het land met 10 miljoen ton kan snijden in de import van sojabonen. Andere voedingsbronnen zoals raapzaadolie, zonnebloem- en palmzaden worden meer aangehaald. China is de grootste importeur van sojabonen en neemt zo’n 60% van de wereldwijde handel voor zijn rekening. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat uit dat China in seizoen 2018-‘19 ‘slechts’ 95 miljoen ton sojabonen importeert. Eerder werd nog uitgegaan van een Chinese invoer van 103 miljoen ton sojabonen.

Sojabonenprijsindex IGC

De prijzen voor sojabonen stegen eind juli in de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië. De prijsstijgingen in deze landen ligt zo goed als gelijk aan de verhoogde Chinese invoerheffingen die op Amerikaanse sojabonen zijn doorgevoerd. De sojabonenprijsindex van het International Grains Council (IGC), een maatstaf voor de sojaprijs in de wereld. Deze stond 6 augustus op 192 punten (2000 = 100). Dat is 0,5% hoger dan de sojabonenprijsindex een week eerder stond.

Hogere verwachting soja

De maand augustus is een belangrijke groeimaand voor sojabonen in het middenwesten van de Verenigde Staten. De weersvoorspellingen laten in die regio geen extremen zien. In centraal Amerika zijn de temperaturen bovengemiddeld, maar er wordt ook regen verwacht. Het USDA beoordeeld het sojabonengewas grotendeels( 67%) in goede tot uitstekende staat. Maar de kwaliteit blijft achter bij eerdere verwachtingen en ook dat prikkelt de prijs van soja iets.

Prognose: licht stijgende sojaprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.