Akkerbouw

Achtergrond

Hoge venkelprijzen geven vertekend beeld

De prijzen voor venkel in de vrije handel zijn spectaculair hoog.

Maar het is zeker niet alleen maar goud wat er blinkt. De keerzijde van de medaille is ongekende teeltproblemen en lage producties. Dat maakt zelfs het invullen van de contracten lastig.

Prijzen ZON fruit & vegetables

Een indicatie voor de ontwikkelingen op de markt zijn de prijzen van ZON fruit & vegetables. Daar zat het prijsniveau rond half juli in een dip met prijzen tussen 20 en 30 cent per kilo voor de sorteringen Venkel 60, Venkel 80 en Venkel 100. Daarna stegen de prijzen zeer snel met als piek € 1,90 op 6 augustus voor Venkel 80 en € 1,98 op 8 augustus voor Venkel 100. Op 13 augustus lagen de klokprijzen op € 1,01 en € 1,62 per kilo.

Telers geconfronteerd met teeltproblemen

Mooie prijzen dus, maar telers worden geconfronteerd met de nodige teeltproblemen, waardoor de aanvoer beperkt is. De huidige zaaisels of plantingen die tegen de oogst aan zitten, zijn tijdens de hitte slecht gegroeid. Eerdere zaaisels en plantingen vormden in ieder geval nog knollen, maar de producties zijn veel lager dan gebruikelijk. De sortering is ook dunner en er zit meer droogrand aan de knollen. Verder is er meer uitval geweest door afschroeien bij het ter plaatse zaaien en zelfs bij geplante venkel. Schot is bij venkel in de zomer een bekend verschijnsel, maar komt dit jaar zeer veel voor. Bij gewassen die nu na de regen weer aan de groei gaan, is de kans op schot opnieuw erg groot.

Invullen contracten

Dat alles bij elkaar maakt dat telers hun handen vol hebben aan het invullen van de contracten. Telers die veel leveren aan de vrije handel profiteren dit jaar. Richting de herfst zullen gewassen weer beter van kwaliteit zijn en de producties hoger liggen, maar dat wil niet zeggen dat alle problemen dan achter de rug zijn. Het seizoen wordt dan ook kort om het productieniveau nog naar een aanvaardbaar gemiddelde te tillen.

Prognose: Voorlopig nog beperkt aanbod met goede prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.