Akkerbouw

Achtergrond

Hoge start uitgegroeide uiennotering Emmeloord

De beurs in Emmeloord start hoog met de notering voor zaaiuien af land, uitgegroeid.

Voor uitgegroeide uien 30% grof begint de notering met € 17 tot € 20 per 100 kilo. Dat is gemiddeld € 13 hoger dan de eerste notering vorig jaar. Voor uitgegroeide uien 60% af land wordt met € 21 tot € 23 per 100 kilo € 15 hoger gestart dan vorig seizoen. Door het droge weer is het aanbod grove uien minder en ligt het prijsniveau hoger. De stemming op de markt is vast. Er zijn nog niet veel gedane transacties, maar langzaamaan begint het te komen. De grove notering voor uien direct leveren ligt met € 18 tot € 21 iets lager dan uitgegroeid. Voor 30% grof directe levering is de notering stabiel.

Lage opbrengsten door droogte

De uienprijzen liggen op een hoog niveau. Het droge weer zorgt voor lagere opbrengsten. De kwaliteit is over het algemeen goed. Wel zijn er verschillende partijen in het Zuidwesten die last hebben van vervormingen. Dat komt omdat de harde grond van de niet-beregende percelen de uien beschadigt. De gewassen in het zuidwesten hebben het moeilijk door de extreem hoge temperaturen van afgelopen weken. Opbrengsten vallen daar dan ook tegen.

In de Flevopolder staan de uien er iets beter voor omdat kan worden beregend. Het lijkt erop dat de opbrengsten in de polder meevallen. Van een enkel perceel is de bruto-opbrengst 50 ton, waar er normaal 60 ton per hectare geoogst wordt. Maar het is nog te vroeg om een goed beeld van de opbrengst te krijgen.

Middelmaat uien lastig te slijten

De afzet van uien is nog relatief rustig. In het Zuidwesten hebben sommige verwerkers en sorteerders het tweede gedeelte van deze week prima werk omdat er boten met bestemming Afrika liggen om te vullen. De belangrijkste afnemers in West-Afrika zijn onder andere Ivoorkust, Guinee en Gambia. Over het algemeen zijn de middelmaat uien lastig te slijten. Vanuit Azië worden ook uien gevraagd, maar juist wat meer grove, waardoor vraag en aanbod qua maatsortering niet mooi op elkaar aansluiten.

Uienexport

De meeste uien gaan in exportweek 29 van seizoen 2018-’19 naar Ivoorkust. Dat blijkt uit de laatste voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis. Ivoorkust neemt in die week 3.329 ton uien af. Gevolgd door Groot-Brittannië en Guinee, waar respectievelijk 2.121 ton en 1.529 ton uien naartoe zijn vervoerd.

Opvallend is dat Senegal ook in de lijst voorkomt met 891 ton uien in week 29. Officieel heeft Senegal de poort nog niet geopend voor importuien. Het kan zijn dat deze uien een late boot met een mix van oude oogst uien en nieuwe uien is geweest. Verschillende exporteurs hopen dat voor het offerfeest Tabaski (21 t/m 23 augustus) de grens wordt geopend, maar tot dusver is er nog geen witte rook over de openstelling. Verder zijn West-Afrikaanse landen zoals Mauritanië, Mali en Sierra Leone afnemers. Maar ook zijn Panama en Zweden aan de markt.

De eerste 3 weken van seizoen 2018-’19 (week 27 t/m 29) zijn 32.847 ton uien uitgevoerd. Daarmee ligt de afzet 5% achter op dezelfde periode vorig seizoen. Vergeleken met seizoen 2016-’17 zijn 12% meer uien afgezet.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.