Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Handel vreest beperking graanexport Rusland

De Russische overheid overlegt met graanhandelshuizen over de hoeveelheid graan die Rusland dit seizoen kan exporteren. Er zijn echter geen beperkende maatregelen afgekondigd, zegt het ministerie van landbouw.

De graanhandel reageerde vrijdag 17 augustus nerveus op het Russische overleg. In 2010 beperkte Rusland de graanexport nadat de oogst was gedecimeerd door droogte. Dat dreef de graanprijzen toen op. Dat gebeurde vooral in de EU, omdat Rusland een grote concurrent is op de grote afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Droogte tijdens groei, regen tijdens oogst

Veel graantelers in Rusland hadden dit jaar last van droogte tijdens het groeiseizoen en van veel regen tijdens de oogst. Daardoor oogst Rusland dit jaar minder tarwe en de kwaliteit valt ook tegen.

In de graanhandel gaat het gerucht dat Rusland daarom de export van graan wil beperken tot 30 miljoen ton, meldt het Oekraïense marktbureau UkrAgroConsult. Het bureau schat dat Rusland 43 miljoen ton graan beschikbaar heeft voor export, waaronder 37 miljoen ton tarwe en gerst. Dat betekent dat later in het seizoen er mogelijk beperkingen komen op de export.
Lees verder onder de foto

Graanoogst in Rusland. - Foto: ANP
Graanoogst in Rusland. - Foto: ANP

Tarweprijzen op termijnmarkten omhoog

Daardoor stegen de tarweprijzen vrijdag flink op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Maandag 20 augustus tijdens de handelsdag zakten de noteringen weer, nadat in het weekeinde geen bevestiging kwam van eventuele beperkingen op de export.

De veehouderij in Rusland is de laatste jaren sterk gegroeid. Volgens de nieuwssite Agrimoney heeft die een sterke lobby opgebouwd in Moskou. De veehouderij wil de export van graan beperken, omdat dat de voerprijs drukt.

Laatste reacties

 • piethermus1

  Zie daar de bron voor de Arabische Lente 2.0, vanwege het aanstaande hongeroproer komende winter op div. plekken op aarde waar men voedsel moet importeren.

 • breukers1

  Beste piethermus.
  Bij de lage prijzen van de laatste jaren was de honger in de wereld niet minder.
  de prijzen zitten nog maar nauwelijks in de lift ,of daar komen de eerste signalen al dat t gedeelte in de wereld waar honger heerst de dupe is/wordt. Schei toch gauw uit met die flauwe kul. Zelfs tijdens/met dump prijzen komt het graan daar niet terecht!

 • farmerbn

  Linkse groene mensen willen graag een minder intensieve landbouw maar vergeten dat minder productie de armste wereldbewoners het hardste treft. Zo sociaal is minder voedsel produceren niet. Eigenlijk is het a-sociaal.

 • piethermus1

  Elke revolutie begint als ene hongeroproer, waardoor het meest elementaire onbetaalbaar wordt; Het dagelijkse brood!

  De Arabische Lente
  De Russische revolutie
  De Franse Revolutie
  De 80-Jarige Oorlog (a.g.v. de Allerheiligenvloed van 1570 die m.n. de landbouw trof)
  etc....

Of registreer je om te kunnen reageren.