Akkerbouw

Achtergrond

Graszaad geeft prima opbrengst ondanks droogte

Akkerbouwer Theo Wolleswinkel in Hoogezand (Groningen) is gespecialiseerd in de graszaadteelt. “Met relatief weinig arbeid haal ik goede opbrengsten.”

De graszaadteelt is in Nederland met 13.000 hectare een betrekkelijk kleine teelt. Wolleswinkel in vindt dat niet terecht. De akkerbouwer kan met relatief weinig arbeid goede opbrengsten halen, ook in een extreem jaar als dit.

Veel gewassen hebben te lijden onder de hitte en de droogte. Voor de graszaadteelt valt dit mee. “Er waren dit jaar weinig verliezen bij het maaien en dorsen”, zegt Ben Seubring, teeltadviseur van veredelingsbedrijf Barenbrug. “De opbrengsten zijn goed.”

‘Terwijl veel bedrijven hun gewassen beregenen, hoeven wij niets te doen aan ons graszaad’

Wolleswinkel beaamt dat. “Alleen op de zandkoppen blijven de opbrengsten wat achter. Het is een mooie teelt. Met weinig werk kun je een goede opbrengst halen. Alleen tijdens de oogst en de droogperiode ben ik wat intensiever met de teelt bezig, maar dat is goed te overzien. Zelfs dit jaar, terwijl veel bedrijven hun gewassen beregenen, hoefden wij niets te doen.”

Het graszaad is zeer droog gedorst. Er ging weinig verloren tijdens het maaien en het dorsen. - Foto's: Ben Seubring
Het graszaad is zeer droog gedorst. Er ging weinig verloren tijdens het maaien en het dorsen. - Foto's: Ben Seubring

Wolleswinkel heeft een akkerbouwbedrijf van 30 hectare. Daarop teelt hij jaarlijks 13 tot 18 hectare graszaad. De rest verhuurt hij voor andere teelten. Daarnaast heeft Wolleswinkel een fouragebedrijf en runt hij adviesbureau Star Sourcing, dat voedingsmiddelenbedrijven helpt bij de inkoop van grondstoffen. “Omdat ik een internationaal adviesbureau heb, werk ik samen met de akkerbouwers Berg en Kroon, die een deel van de werkzaamheden voor mij uitvoeren.”

Geschikt graszaadras zoeken voor teelt op zandgrond

Dit is het 10de jaar dat Wolleswinkel graszaad teelt. De eerste 3 jaar waren slecht, blikt de teler terug. “Gaandeweg heb ik samen met Barenbrug rassen gevonden die geschikt zijn voor de Groningse zandgrond. Daarna ging het bergop met de opbrengst. Nog steeds zie ik mogelijkheden om de teelt te verbeteren. Dat kan ik doen door een nauwkeurigere bemesting, een efficiëntere grondbewerking om de waterhuishouding in de bodem zo goed mogelijk te houden en het kiezen van het juiste oogstmoment.”

De kilo-opbrengsten vielen mee ondanks het gortdroge en hete groeiseizoen. Wolleswinkel heeft het graszaad niet beregend.
De kilo-opbrengsten vielen mee ondanks het gortdroge en hete groeiseizoen. Wolleswinkel heeft het graszaad niet beregend.

Graszaad telen voor sportveld en gazon

Het graszaad van Wolleswinkel wordt gebruikt in sportveld- en gazonmengsels, zegt adviseur Seubring. “Dit ras zorgt ervoor dat het sportveld, maar ook het gazon in de tuin, snel groen is. Na verloop van tijd wordt dit ras eruit gemaaid en nemen de andere sterkere en mooiere rassen in het mengsel het over. Hetzelfde ras is dit jaar veel gebruikt in de grasmengsels van het wereldkampioenschap voetballen in Rusland.”

‘Geweldig om naar Frankrijk tegen Kroatië te kijken en te beseffen dat ze voetballen op ‘mijn’ gras’

Wolleswinkel vult trots aan: “Het is geweldig om naar Frankrijk tegen Kroatië te kijken en dan te beseffen dat ze voetballen op een grasmengsel waarvan ik een deel geteeld heb. Ik denk dat heel veel mensen in de wereld niet beseften dat dat gras uit Nederland kwam, en dan ook nog eens van Groningse bodem.”

Droge zandkoppen in perceel, iets minder kuubs graszaad

Barenbrug en Wolleswinkel zijn tevreden over de kwaliteit van het zaad. Het voelt zwaar aan, zegt Seubring. “Dit is ook nodig, want door de droge zandkoppen in het perceel vallen de kuubs een beetje tegen. Wat de opbrengst is, weten we wanneer het op onze verwerkingslocatie in Nijmegen in opslag zit.”

En volgend jaar? Wolleswinkel: “Begin dit jaar heb ik overwogen om dit jaar geen graszaad te telen. Maar eigenlijk is het telen van graszaad veel te leuk. De kans is groot dat ik volgend jaar rond deze tijd weer op de trekker zit.”

Mede-auteur: Melanie Clarisse

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.